Milieu & Natuur

Schildpad Diego, vader van honderden en redder van zijn soort, gaat eindelijk met pensioen

16 juni 2020

Redactie

Diego, de gigantische Galápagos-schildpad aan wie wordt toegeschreven dat hij bijna eigenhandig zijn eens zo bedreigde diersoort gered heeft, is na tientallen jaren broeden in gevangenschap teruggebracht naar zijn geboorteland, zei de minister van Milieu van Ecuador. Diego is uit het fokprogramma van het Galápagos National Park op Santa Cruz verscheept naar het afgelegen en onbewoonde Española.

“We sluiten een belangrijk hoofdstuk af in het beheer van het park”, zei minister Paulo Proano op Twitter, eraan toevoegend dat 25 schildpadden, waaronder de productieve Diego, “naar huis gaan na decennia van reproductie in gevangenschap en om hun soort te redden van uitsterven”. Española verwelkomde hen “met open armen”, aldus Poano.

Voordat de 100-jarige Diego en de andere schildpadden per boot naar Española werden teruggebracht, moesten ze een quarantaineperiode ondergaan om te voorkomen dat ze zaden meenamen van planten die niet inheems zijn op het eiland.

Diego weegt ongeveer 80 kilo, is bijna 90 centimeter lang en anderhalve meter hoog, als hij zijn poten en nek strekt. Diego’s bijdrage aan het programma op het eiland Santa Cruz was bijzonder opmerkelijk: parkwachters geloofden dat hij verantwoordelijk was voor een nageslacht van ten minste 40% van de 2.000 schildpadden.

Ongeveer 50 jaar geleden leefden er slechts twee mannetjes en 12 vrouwtjes van Diego’s soort op Española, en ze waren te verspreid om zich voort te planten. Diego werd uit de San Diego Zoo in Californië gehaald om deel te nemen aan het fokprogramma dat halverwege de jaren zestig was opgezet om zijn soort, Chelonoidis hoodensis, te redden. Het nationale park gelooft dat hij in de eerste helft van de 20e eeuw door een wetenschappelijke expeditie uit de Galápagos is gehaald.

De Ecuadoraanse Galápagoseilanden in de Stille Oceaan werden beroemd gemaakt door de 19e-eeuwse Engelse natuuronderzoeker Charles Darwin die de adembenemende biodiversiteit had bestudeerd.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This