Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Schildpadfossielen ter grootte van een auto opgegraven

Datum : 13/02/2020
Land : Colombia

Schildpadfossielen ter grootte van een auto opgegraven

Fossielen van een schildpad ter grootte van een auto zijn opgegraven in wat nu Noord-Zuid-Amerika is. De schildpad - Stupendemys geographicus - wordt verondersteld tussen 13 en 7 miljoen jaar geleden door de regio te hebben rondgelopen.

De fossielen werden gevonden in de Tatacoa-woestijn van Colombia en de Urumaco-regio in Venezuela. De eerste Stupendemys-fossielen werden ontdekt in de jaren 1970, maar veel mysteries zijn gebleven over het dier van vier meter lang.

Het was ongeveer de grootte en het gewicht van een sedan en woonde in een enorm moerasland in Noord-Amerika, voordat de rivieren Amazone en Orinoco werden gevormd. Het mannetje had naar voren wijzende hoorns aan weerszijden van de schaal. Diepe littekens in de fossielen geven aan dat de hoorns waarschijnlijk als lansen werden gebruikt om rivalen te bestrijden.

Onderzoekers zeggen dat ze een schaal van drie meter lang en een onderkaakbot hebben gevonden, waardoor ze meer aanwijzingen hebben gekregen over het dieet. Ze denken dat de gigantische schildpad op de bodem van meren en rivieren leefde naast gigantische krokodillen die een gevarieerd dieet van kleine dieren, vegetatie, fruit en zaden aten.

De grote omvang van Stupendemys was cruciaal om zichzelf te verdedigen tegen andere grote roofdieren. Een van de fossielen van Stupendemys werd gevonden met een gigantische krokodiltand erin.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug