Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Schokkende ontdekking van nieuwe aal in de Amazone

Datum : 11/09/2019
Land : Brazilië

Schokkende ontdekking van nieuwe aal in de Amazone

DNA-onderzoek bracht onlangs twee nieuwe soorten van de sidderaal aan het licht. Tot dat moment werd aangenomen dat er sprake was van één soort in het gebied dat bekend staat als de Grotere Amazonia en behalve Brazilië ook delen van landen als Suriname en Guyana bestrijkt. Een onderzoeksteam van het Amerikaanse Smithsonian Nationaal Museum voor Natuurlijke Historie toonde nu het tegendeel aan. En ze deden nog een belangrijke ontdekking: een van de nieuwe soorten, de Electrophorus Voltai, kan een schok teweeg brengen die vele malen hoger ligt dan de tot nu toe hoogste sidderaalschokken van 650 volt.

De nieuwe aal, die eigenlijk net als de andere sidderalen een vis is, bereikt een schok van maar liefst 860 volt. Hoewel een schok van een sidderaal voor volwassen mensen meestal niet dodelijk is, kan iemand er wel bewusteloos door raken en als gevolg hiervan verdrinken. De sidderaal doodt bijvoorbeeld zijn prooi door het een schok te geven.

De nieuwe aal is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta. Deze 18de-eeuwse graaf was de ontdekker van de elektrische batterij, ook wel de Zuil van Volta genoemd. De eenheid van spanning (volt) is ook naar hem genoemd.

Met de nieuwe ontdekking bevestigen de wetenschappers van het Smithsonian Museum nogmaals het belang van het Amazonegebied en de bescherming ervan tegen ontbossing, houtkap en branden. “Ondanks de impact van mensen in het regenwoud van de Amazone gedurende de laatste vijftig jaar, ontdekken we nog altijd enorm grote vissen zoals deze aal”, zegt zoöloog David de Santana tegen een journalist van de Agence France Presse.

Het onderzoek laat zien dat “er nog een heel groot aantal soorten op ontdekking wachten in het regenwoud, waaronder veel soorten die wellicht bijdragen tot genezing van bepaalde ziekten of een inspiratie vormen voor technologische vernieuwingen.”

Bron : The Guardian, Agence France Presse
Bookmark and Share


Terug