Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Schonere lucht bespaart miljarden op gezondheidszorg

Datum : 04/05/2013

Schonere lucht bespaart miljarden op gezondheidszorg

Als de luchtkwaliteit in de grootste steden van Latijns Amerika verbeterde, dan zou dat jaarlijks een miljardenbesparing kunnen opleveren, zegt een studie. Met een betere luchtkwaliteit kan Latijns Amerika jaarlijks 1,5 tot 4,6 miljard euro op uitgaven voor de gezondheidszorg besparen, staat in Air Quality in Latin America, een rapport van het Clean Air Institute in de Verenigde Staten.

De luchtvervuiling in de grootste steden van Latijns Amerika ligt hoger dan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie voorstelt. Dat betekent een bedreiging voor honderd miljoen mensen, besluit de studie. "De normen voor de luchtkwaliteit blijven te laks, heterogeen en achterhaald", zegt Sergio Sánchez, directeur van het Clean Air Institute. Het rapport analyseert de aanwezigheid van vijf vervuilende stoffen in 42 grote steden. In Mexico-Stad, Monterrey (Mexico), Santiago (Chili), Cochabamba (Bolivia), Bogotá (Colombia) en Lima (Peru) werden grote concentraties fijnstof en ozon vastgesteld, die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Vorige maand waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie nog dat luchtvervuiling wereldwijd een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan tot nog toe werd aangenomen. Luchtvervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria. Volgens nieuwe schattingen sterven elk jaar 3,5 miljoen mensen door luchtvervuiling binnenshuis, en nog eens 3,3 miljoen mensen door vervuiling buitenshuis.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug