Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Schoolkinderen in Argentinië kweken zelf groenten

Datum : 15/05/2015
Land : Argentinië

Schoolkinderen in Argentinië kweken zelf groenten

Argentinië produceert met zijn enorme landbouwareaal voedsel voor de hele wereld, maar toch lijden miljoenen Argentijnen nog altijd honger. Daar zitten heel veel kinderen bij. Scholen bekampen de honger door kinderen de moestuin in te sturen. 

Van de 105 internaatstudenten van de plattelandsschool La Divina Pastora komt 80 procent uit sociaal kwetsbare gezinnen. “Ongeveer 10 procent heeft al van in de wieg een voedingstekort”, zegt schooldirecteur Rita Darrechon. “Door kalktekort krijgen ze tandbederf, groeien ze slecht en bereiken ze trager de puberteit.” In de school in General Alvarado, op 500 kilometer van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, wonen zes- tot veertienjarigen. Ze komen van het platteland, maar de meesten weten niets van groenten kweken. “Ze weten niet dat als ze honger hebben het zaadje in hun hand hen eten kan geven”, zegt Bárbara Kuss, coördinator van de Stichting Huerta Niño. De organisatie werd in 1999 opgericht door zakenman Federico Lobert. 

Huerta Niño bestrijdt honger door moestuinen aan te leggen in plattelandsscholen en de leerlingen daarin te leren werken. De oogst wordt in de eetzaal van de school opgegeten. Het project loopt ondertussen in 270 scholen in zwaar achtergestelde zones en bereikt zo twintigduizend kinderen. In elke school is de organisatie ongeveer een jaar bezig om alles op te starten. De leerlingen leren ook de moestuin te beschermen. Ze planten sterk geurende bloemen die insecten weghouden. Per tuin wordt iets meer dan 4000 euro geïnvesteerd. Daarmee kan men de kinderen ook het materiaal bezorgen waarmee ze de moestuin kunnen bewerken. 

Volgens overheidsstatistieken woont ruim een derde van de Argentijnse kinderen in gezinnen “met onvoldoende basisvoorzieningen”. Daarvan krijgt slechts de helft voedselhulp via allerlei programma's. Vooral in de regio's Noreste en Noroeste is het aantal kinderen in arme gezinnen zeer hoog. Deze schooltuinen zijn van zeer groot belang in de strijd tegen de ondervoeding, zegt Valdir Welte, de Argentijnse vertegenwoordiger van de Landbouw- en Voedselorganisatie (FAO) van de VN. “De kinderen moeten niet alleen goed eten, ze moeten ook leren hoe ze goed eten en hoe ze indien nodig zelf hun voedsel kunnen kweken.” 

 

Bron : IPS, MO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug