Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Schoonmaakbeurt voor Guanabara baai in Brazilië

Datum : 01/07/2015
Land : Brazilië

Schoonmaakbeurt voor Guanabara baai in Brazilië

Een Nederlands consortium van overheid, bedrijven, kennisinstellingen en ngo’s heeft de handen ineen geslagen om de Brazilianen te helpen structureel hun vervuilde baai schoon te krijgen. Vandaag heeft een delegatie het ‘Clean Urban Delta Initiatief’ aangeboden aan de staatssecretaris voor Milieu van de Staat Rio de Janeiro, André Corrêa. 

In augustus worden grote ‘test-events’ voor de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro georganiseerd. De Olympische locaties voor de watersport in Rio de Janeiro zijn nog altijd sterk vervuild. Veel sporters hebben hun zorgen geuit over de ‘plastic soep’ die in de Guanabara baai ronddrijft en ook het Lagoa Rodrigo de Freitas, waar tijdens de Spelen geroeid wordt, kampt met milieuproblemen. De Braziliaanse autoriteiten staan dan ook voor een geweldige opgave. Zij kunnen alle hulp gebruiken die ze uit het buitenland krijgen.

Hierop inspelend, organiseerden het Nederlandse consortium en het Consulaat in Rio afgelopen maart een seminar met Braziliaanse betrokkenen over een integrale en concrete aanpak. Als eerste stap sloten Nederland en de Staat Rio de Janeiro een ‘Memorandum of Understanding’ gericht op de monitoring van de vervuiling in de baai.
Het afval en rioolwater dat nu voor de vervuiling zorgt, hoeft niet meer in de baai te belanden. Gerichte innovatieve projecten kunnen waarde uit afval genereren en voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid zorgen.

De Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank willen ook meedoen om de voorgestelde aanpak tot een succes te maken. Want de kracht zit niet alleen in de integraliteit, maar ook in het aanbieden van innovatieve financiële arrangementen (leningen). De 20 concrete, innovatieve publiek-private projecten die worden voorgesteld, vragen wel een investering van Braziliaanse kant, maar kunnen op termijn voldoende waarde genereren om deze investeringen te laten renderen.
 

 

Bron : Braziliaanse Ambassade NL
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug