Kunst & Cultuur

Schrijfster Nydia Ecury overleden

4 maart 2012

Op 2 maart jongstleden is actrice, schrijfster, dichteres en vertaalster Nydia Ecury op 86-jarige leeftijd overleden. Nydia Maria Enrica Ecury werd op 2 februari 1926 op Aruba geboren en woonde sinds 1957 op Curaçao.

Als dichteres schreef Ecury in drie talen, namelijk Engels, Papiaments en Nederlands. In totaal bracht zij vijf dichtbundels uit: Tres roseaSekuraBos di sangerNa mi kurason mará en Kantika pa mama tera. Daarnaast vertaalde en schreef Ecury kinderboeken, waarvoor zij ook de illustraties verzorgde. Ecury wist literatuur, theater en muziek bijeen te brengen, waardoor zij haar poëzie op levendige wijze voordroeg.

In 1984 mocht Ecury, ten overstaan van koningin Beatrix, haar gedichten in vier talen voordragen. Zij kreeg bovendien twee koninklijke onderscheidingen. Ecury werkte als lerares Engels en op het toneel heeft ze geregisseerd, zelf gespeeld en buitenlandse blijspelen bewerkt. Ook leidde ze een toneelgroep voor kinderen. Als cabaretière trok ze met haar ‘one woman show’ Luna di papel volle zalen. Nydia Ecury laat haar zoon, dochter en vier kleinkinderen na.

Antilliaans Dagblad

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This