Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Schrijver Carlos Fuentes overleden

Datum : 15/05/2012
Land : Mexico

Schrijver Carlos Fuentes overleden

Carlos Fuentes Macías, de in Panama geboren Mexicaanse schrijver, is vandaag in een ziekenhuis in Mexico-Stad overleden na hartproblemen. Hij is 83 jaar geworden. De Nationale Raad voor de Kunsten en Cultuur heeft zijn dood bevestigd. President Felipe Calderón schreef op Twitter: Lamento profundamente el fallecimiento de nuestro querido y admirado Carlos Fuentes, escritor y mexicano universal. Descanse en paz (Ik betreur ten zeerste het overlijden van onze geliefde en bewonderde Carlos Fuentes, schrijver en universeel Mexicaan. Rust in vrede). 

De schrijver werd enkele dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis. Hij had net het manuscript van een nieuwe roman ingeleverd en vertelde zondag in een interview dat hij direct aan zijn volgende roman ging beginnen (lees hier het Spaanstalige interview met El País). Bovendien werkte hij aan enkele artikelen over Europese politiek.

Fuentes gold als een van de belangrijkste Spaanstalige schrijvers. Fuentes en generatiegenoten als de Colombiaan Gabriel Garcia Márquez en de Peruaan Mario Vargas Llosa vestigden de aandacht op de Latijns-Amerikaanse cultuur in een periode waarin het grootste deel van de regio werd bestuurd door dictators.  In veel van zijn romans staan de geschiedenis en de politiek van Mexico centraal. In zijn essays ventileerde hij altijd zijn mening over de Mexicaanse en internationale politiek, omdat hij vond dat intellectuelen de plicht hebben zich in het debat te mengen. Al zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Toen Fuentes zestien jaar was, keerde hij met zijn ouders terug naar Mexico. Hij begon zijn carriére als journalist bij het tijdschrift Hoy. Bekende werken van Fuentes zijn onder andere Aura, La muerte de Artemio Cruz (De dood van Artemio Cruz), El gringo viejo (De oude gringo) en La voluntad y la fortuna (De wil en het lot). Hij ontving diverse prijzen, waaronder de Romulo Gallegosprijs (1977) en Cervantesprijs (1987), was erelid van de Mexicaanse Academie voor Taal (2001) en ontving een eredoctoraat van de Universiteit van de Balearen (2012).

Samen met enkele Latijns-Amerikaanse ex-presidenten maakte Fuentes deel uit van een adviesgroep van de Verenigde Naties over de internationale drugspolitiek, de Global Commission on Drugs Policy. Die groep pleit nadrukkelijk voor het legaliseren van drugs om een einde te maken aan het geweld in Latijns-Amerikaanse landen.

Bron : El Economista, BBC World, AP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug