Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Schrijver Clark Accord (50) overleden

Datum : 12/05/2011
Land : Suriname

Schrijver Clark Accord (50) overleden

Gisteravond is de Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord overleden. Accord verwierf bekendheid met zijn roman De koningin van Paramaribo uit 1999. Bij Clark Accord werd begin dit jaar darmkanker geconstateerd. Hij overleed op 50-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in zijn woonplaats Amsterdam. Accord werd geboren in Paramaribo en woonde sinds zijn 17e in Nederland.

De koningin van Paramaribo was Accords debuutroman. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Later verschenen nog Tussen Apoera en Oreala (2005) en Bingo! (2007). Binnenkort verschijnt het laatste boek van Clark Accord: Plantage d’amour over de plantage in Suriname waar zijn voorouders vandaan komen. Eerder deze week zei Accord in NRC/Handelsblad over zijn nieuwe boek: ”Mijn overovergrootopa was een van de weinige slaven die de plantage waar hij vandaan kwam kocht en daar zijn leven verder opbouwde. Het wordt geen zielig boek over de slavernij maar juist over de kracht van mensen die strijden voor hun vrijheid en toekomst”.

Verder schreef Clark Accord columns voor tijdschriften en kranten, zoals Elsevier, Het Parool, Linda en Marie-Claire. Ook was hij een veelgevraagde gast op literaire podia. In 2009 was Clark Accord gasthoofdredacteur van de Surinamespecial van La Chispa.

Op 7 mei onderscheidde president Bouterse van Suriname Clark Accord met de Ere-orde van de Gele Ster. De Surinaamse ambassadeur spelde hem in het ziekenhuis de onderscheiding op. Twee dagen later ontving hij uit handen van de Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels het Ereteken van Verdienste vanwege zijn verdiensten voor de stad.

Vanuit Suriname reageert Afra Accord, een nicht van de schrijver, geschokt: “Mijn oom was ernstig ziek en we hadden nog hoop. Hij had zoveel plannen, hij wilde nog een kinderboek schrijven”, zegt ze. President Bouterse laat in een verklaring weten: “Voldaan dat wij hem eer mochten bewijzen tijdens zijn vruchtbaar en productieve leven, zijn wij bedroefd bij het heengaan van deze grote zoon van ons volk. Hij zal bij ons, zijn trouwe lezers, door zijn pennevruchten voortleven”. Mogelijk wordt Clark Accord in Suriname begraven.

Bron : de Volkskrant, NRC, Het Parool
Bookmark and Share


Terug