Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Schrikbarende toename kinderarbeid in Colombia

Datum : 30/04/2011
Land : Colombia

Schrikbarende toename kinderarbeid in Colombia

Het aantal minderjarige arbeiders (tussen de 5 en 17 jaar) in Colombia is in de periode 2007 tot en met 2009 met 34 procent toegenomen. Dit heeft het Colombiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek (DANE) afgelopen weekeinde bekendgemaakt. Concreet gaat het om 263.847 kinderen die (on)vrijwillig zijn toegetreden tot het arbeidsproces.

De grootste toename van kinderen op de arbeidsmarkt vond volgens DANE plaats in stedelijke gebieden, met het noordoostelijke Bucaramanga als uitschieter. In de hoofdstad Bogotá en het Caribische Cartagena daalde het aantal werkende kinderen.

Volgens het DANE-rapport zegt ruim een derde van alle kinderen dat ze werken, omdat hun ouders te weinig verdienen. De meeste kinderen werken in de landbouw, de informele straathandel en de industrie.

Ximena Norato van de nongouvernementele organisatie Pandi die strijdt tegen kinderarbeid, zegt dat de stijging van 34 procent korte metten maakt met de stijging van het Bruto Nationaal Product onlangs ook bekend gemaakt door DANE. Norato: “Wat betekent die welvaartstoename als daarvoor kinderen moeten worden ingezet ?” Voor haar verwijzen de cijfers naar de schrijnende inkomensongelijkheid.

Bron : El Espectador
Bookmark and Share


Terug