Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Schrikbarende toename moordcijfer Trinidad

Datum : 14/09/2011

Schrikbarende toename moordcijfer Trinidad

Trinidad en Tobago zijn op weg om Jamaica in te halen als gewelddadigste natie in de Caraïben. Begin 2000 verloren in Trinidad ‘slechts’ 98 per 100.000 inwoners op gewelddadige wijze hun leven. In 2010 is dit aantal 550 op de 100.000 inwoners. Dit staat in een nog te verschijnen rapport van de Verenigde Naties over ontwikkeling en veiligheid in de Caraïben. Het rapport beschrijft vooral de samenstelling en verspreiding van criminele bendes, maar zwijgt over de oorzaken van de geweldstoename. 

In Trinidad en Tobago zijn momenteel 95 bendes actief met ongeveer 1300 leden. Ze houden zich bezig met wapen- en drugshandel en roofovervallen. De meeste moorden zijn het gevolg van territoriale conflicten tussen bendes. Het merendeel van de bendes is actief in de hoofdstad Port of Spain. Hier vallen ook de meeste doden; 42,6 procent van alle moorden in 2010. In het oostelijk, westelijk en noordelijk deel van het land schommelt het percentage tussen de 15 en 19 procent. 

83 procent van de bendes zijn Afrocaribisch, 13 procent is Aziatisch, 4 procent is van een andere etniciteit. Op enkele uitzonderingen na zijn de bendeleden volwassen mannen tussen de 18 en 45 jaar. Driekwart van de bendes bestaat tien jaar of korter. De makkelijke beschikbaarheid van wapens heeft ertoe geleid dat de politie slechts onder begeleiding van het leger bepaalde wijken van de hoofdstad intrekt. 

Bron : The Daily Herald, Caribseek News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug