Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Scioli kan in 1e ronde Argentijnse verkiezingen winnen

Datum : 03/10/2015
Land : Argentinië

Scioli kan in 1e ronde Argentijnse verkiezingen winnen

Daniel Scioli, presidentskandidaat van de huidige regeringspartij, zou de verkiezingen in de eerste ronde kunnen winnen, aldus een peiling van afgelopen vrijdag. Hij is verder uitgelopen op zijn naaste rivaal Mauricio Macri, de burgemeester van Buenos Aires, Volgend de peilingen van Ricardo Rouvier & Associates heeft Sciolu nu 41,3 procent van de stemmen en Macri 30, 5 procent. 

Een kandidaat moet 45 procent van de stemmen halen om meteen in de eerste ronde te winnen of 40 procent, maar dan moet hij 10 punten meer halen dan de nummer twee. Zo niet, dan komt er op 22 november een tweede ronde. 

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 25 september en 1 oktober; er is vergissingsmarge van +/-2,8 punten. Dat betekent dat het nog onduidelijk is of er een tweede ronde nodis is. Wel duidelijke is dat Sciolo zijn voorsprong op de conservatief Macri heeft vergroot. In een peiling door hetzelfde bureau op 17 september zat Macri nog binnen de marge van tien punten.

Derde staat Sergio Massa, een dissidente Peronist die de partij van Fernández in 2013 verliet, behaalt 20,6 procent van de stemmen, volgens de peiling. Drie weken geleden stond hij op 19,9 procent. Volgens het onderzoeksbureau “is Massa vooruit gegaan ten koste van stemmen voor Macri.” 

De strijd tussen Massa en Macri is gunstig om Sciolo aan een overwinning te helpen in de eerste ronde. Komende zondag treffen de twee elkaar in het eerste presidentiële debat samen met drie andere kandidaten. Scioli is niet van de partij.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug