Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sebastián Piñera is nieuwe Chileense president

Datum : 18/12/2017
Land : Chili

Sebastián Piñera is nieuwe Chileense president

De rechtse kandidaat Sebastián Piñera heeft op 17 december de tweede ronde van de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen. Hij behaalde 54,6 procent van de stemmen tegenover 45,4 voor zijn centrumlinkse tegenstander Alejandro Guillier. Niemand had zo’n groot verschil verwacht, waarbij Piñera 20 procent meer stemmen kreeg dan Guillier. Het werd geen nek-aan-nekrace met een lange verkiezingsavond. Al binnen twee uur na het sluiten van de stembureaus moest Guillier zijn nederlaag toegeven.

Piñera was de kandidaat van de samenwerkende rechtse partijen, Guillier van het grootste deel van de centrumlinkse regering van president Michelle Bachelet. De centrumlinkse coalitie had – op één keer na – Chili sinds het einde van de dictatuur in 1990 geregeerd. Die coalitie ging ditmaal voor het eerst verdeeld de verkiezingen in. Algemeen werd een overwinning van Piñera verwacht, mogelijk al in de eerste ronde op 19 november. Maar Piñera scoorde toen met 37 procent veel lager dan in de peilingen en Guillier haalde 23 procent. De grote verrassing was Beatriz Sánchez van het Frente Amplio (Breed Front), een verband van radicaal linkse partijen en groepen, met 20 procent, twee keer zoveel als in de peilingen.

Sindsdien leek alles weer open te liggen en werden de spannendste verkiezingen van de laatste kwart eeuw voorspeld. Opnieuw zaten de peilingen ernaast: Piñera deed het nu juist beter. De opkomst was laag, maar nauwelijks anders dan in de eerste ronde: iets onder de 50 procent. Belangrijk was wat de kiezers op Sánchez in de tweede ronde zouden doen. Het Frente Amplio sprak zich wel uit tegen Piñera, maar riep niet op om op Guillier te stemmen. De belangrijkste leiders kondigden wel aan zelf op Guillier te stemmen, maar mogelijk hebben veel Frente Amplio-stemmers dat niet gedaan. Misschien hebben sommige kiezers zich bang laten maken door uitspraken van Piñera dat Guillier steeds meer op de Venezolaanse president Maduro begon te lijken.

In het kamp van Guillier was rekening gehouden met verlies, maar dit grote verschil kwam hard aan. Waarschijnlijk betekent deze nederlaag het einde van ruim een kwart eeuw centrumlinkse samenwerking van gematigde socialisten – zoals Bachelet – en christendemocraten. Er zullen vrijwel zeker ruzies uitbreken over de vraag wie schuld heeft aan de nederlaag.

De 68-jarige schatrijke ondernemer Piñera wordt voor de tweede keer president. Zijn overwinning met 54,6 procent is groter dan acht jaar geleden, toen hij met 51,6 procent de tweede ronde won. Het is ook de tweede keer sinds 1958 dat een rechtse kandidaat in vrije verkiezingen de overwinning behaalt. Met het aantreden van Piñera komt opnieuw - na Argentinië en Brazilië – een einde aan een van de regeringen van de linkse golf in Latijns Amerika. Met hem zullen grote bedrijven en ondernemers nog grotere invloed op het beleid krijgen. Hij betekent het einde van het voorzichtige sociale hervormingsbeleid van Bachelet. Maar Piñera zal haar hervormingen niet makkelijk kunnen terugdraaien, want hij beschikt in geen van beide kamers van het parlement over een meerderheid.

Bachelet zelf is zeer teleurgesteld dat de kiezers haar beleid hebben afgestraft. Maar ze blijft beleefd. De dag na de verkiezingen gaat ze op uitnodiging van Piñera bij hem thuis lunchen. 

Bron : El Mostrador, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug