Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Seksueel geweld treft ook mannen in Costa Rica

Datum : 29/03/2011
Land : Costa Rica

Seksueel geweld treft ook mannen in Costa Rica

Hoewel vrouwen nog steeds de voornaamste slachtoffers van seksueel geweld en misbruik zijn in Costa Rica, zijn er de laatste jaren ook steeds vaker mannelijke slachtoffers. Dit kwam naar boven in een nationaal onderzoek naar seksuele en reproductieve gezondheid door het Costaricaanse ministerie van Volksgezondheid, waarbij werd gekeken naar seksueel geweld op de werk- en studieplek.

Uit het onderzoek blijkt 15 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen seks te hebben op het werk zonder angst voor represailles. Verder kwam naar voren dat 21 procent van de vrouwen geld, kleding, werk of andere dingen aangeboden worden in ruil voor seks op de werkplek, in tegenover 11 procent van de mannen. Van de respondenten bleek 3 procent van de mannen slachtoffer te zijn geweest van verkrachting, terwijl 12 procent van de vrouwen dit is overkomen.

Volgens de onderzoekers zijn de verkrachtingen bij mannen te verklaren doordat steeds meer vrouwen in hogere posities terechtkomen, waardoor zij hetzelfde gedrag gaan vertonen als hun mannelijke tegenhangers. “Wat vaak terugkomt bij dergelijke situaties is macht. Misbruik of intimidatie komt meer voor bij mensen met een laag opleidingsniveau voor zowel mannen als vrouwen,” zegt Ana Morice, vice-minister van Volksgezondheid. In totaal werden er 3.197 mannen en vrouwen geïnterviewd tussen de 15 en 80 jaar.

Bron : Inside Costa Rica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug