Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

S&P waarschuwt Argentinië

Datum : 05/07/2014
Land : Argentinië

S&P waarschuwt Argentinië

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft Argentinië een stevige waarschuwing gegeven. Als het land er niet in slaagt om aan de verplichtingen op zijn huidige schuldenlast te voldoen, gaat de beoordeling voor het land omlaag naar 'selective default', hetgeen aangeeft dat sommige schulden wel worden afgelost en andere niet. In aanloop naar deze stap krijgt de huidige beoordeling CCC- het stempel Creditwatch Negative mee, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Argentinië moest maandag 539 miljoen dollar aan aflossing en rente op zijn huidige schulden betalen, maar die transactie werd geblokkeerd door de Amerikaanse rechter. Het land heeft nu dertig dagen de tijd om een overeenkomst te bereiken met de dwarsliggende schuldeisers en om zijn huidige verplichtingen alsnog te voldoen. S&P denkt dat er een kans van 50 procent is dat dit niet zal lukken.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat Argentinië eerst de openstaande rekening van houders van oude schulden moet betalen, voordat de verplichtingen op de huidige schuld mogen worden voldaan. Argentinië moet van het hof 1,3 miljard dollar (952 miljoen euro) aan achterstallige betalingen overmaken aan obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Argentijnse schuldenlast.

De Argentijnse regering wil onderhandelen over de oude obligaties, omdat ze vreest dat de uitspraak van de rechter kan leiden tot aanvullende claims van andere obligatiehouders. De schade zou dan kunnen oplopen tot 15 miljard dollar, een bedrag dat het land zou opzadelen met nieuwe betalingsproblemen.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug