Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sfeer in Haïti kalm na verkiezingsuitslag

Datum : 06/04/2011
Land : Haïti

Sfeer in Haïti kalm na verkiezingsuitslag

De vredesmacht van de Verenigde Naties (VN) heeft bevestigd dat de sfeer op Haïti kalm was na de bekendmaking van de verkiezingenuitslagen. De populaire zanger Michel Martelly heeft, volgens de laatste tellingen de voormalig presidentsvrouw, Mirlande Manigat, verslagen in de laatste ronde van de race om het presidentschap.

De VN-vredesmissie (MINUSTAH) laat per persbericht weten dat zij “het toejuicht dat de politieke kopstukken van Haïti de uitslag met volwassenheid hebben aangehoord en zo hun wil hebben getoond om de stem van het Haïtiaanse volk en het democratiseringsproces te respecteren”.
De eerste ronde van de verkiezingen op Haïti, afgelopen december, was minder rustig verlopen. Aanhangers van Martelly trokken toen de resultaten van de stemming (waar Martelly in eerste instantie als derde was geëindigd) in twijfel en lieten dat merken op een gewelddadige wijze.

De tussentijdse kiesraad heeft daarna de resultaten opnieuw bekeken en aangepast, met als gevolg dat Martelly op de tweede plek eindigde, achter Manigat. De officiële uitslag van de verziekingen op Haïti zal op 18 april bekend worden gemaakt. De VN looft de Haitianen om hun kalmte en heeft de wens uitgesproken dat zij deze kalmte ook bewaren tot 18 april aanstaande.
 

Bron : VN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug