Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Shell koopt geen "illegale" suikerriet meer in Brazilië

Datum : 14/06/2012
Land : Brazilië

Shell koopt geen "illegale" suikerriet meer in Brazilië

De Braziliaanse producent van biobrandstoffen Raizen heeft plannen om suikerriet dat geteeld is op inheems grondgebied te kopen opgegeven. Het bedrijf, opgezet door oliegigant Shell, verkreeg een deel van haar ruwe materialen voor ethanol van boeren actief op landerijen van de Guaraní, in de staat Mato Grosso do Sul.

De overeenkomst komt na maanden van drukvoering vanuit de Braziliaanse overheid. Inheemse leiders verheugen zich over het akkoord. Raizen zei in een verklaring dat de overeenkomst “laat zien dat het bedrijf zich inzet voor het combineren van duurzame ontwikkeling met het welzijn van de lokale bevolking”. De campagnegroep Survival International beschrijft de beslissing van Raizen om uit voorouderlijk Guaraní-gebied weg te trekken als “historisch”. Tegelijk waarschuwt het voor aanhoudende bedreiging voor de Guaraní-stam als gevolg van illegale houtkap en landbouw. Rivieren in het gebied vertonen sporen van pesticiden.

Raizen werd in 2010 opgericht als een multi-miljard joint venture van Shell en het Braziliaanse ethanol bedrijf Cosan om ethanol uit suikerriet te produceren. Het bedrijf produceert 2,2 miljard liter ethanol per jaar voor zowel de export als de Braziliaanse markt, waar auto’s die deels op biobrandstof rijden populair zijn. De Guaraní zijn de grootste inheemse minderheid in Brazilië en kampen met een ernstig tekort aan grond. Inheemse activisten zeggen dat de boeren in Mato Grosso vaak geweld gebruiken om hen van hun voorouderlijk grondgebied te verdrijven. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug