Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Shell ontkent Argentijnse beschuldigingen

Datum : 19/01/2012
Land : Argentinië

Shell ontkent Argentijnse beschuldigingen

Het Argentijnse deel van Royal Dutch Shell ontkent de aantijgingen van de Argentijnse regering dat het met andere bedrijven heeft samengespannen om de groothandelsprijs van diesel kunstmatig omhoog te schroeven. Volgens Shell is in sommige gevallen de groothandelsprijs van diesel lager dan de verkoopprijs aan de pomp.

De Argentijnse regering verklaarde eerder deze week dat het de lokale eenheden van het Spaanse oliebedrijf Repsol-YPF, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil en het Braziliaanse Petrobras onderzoekt naar misbruik van hun dominante positie in de groothandelsmarkt van diesel om de prijzen te verstoren.

De beschuldiging volgde op de conclusie van de Argentijnse autoriteiten dat de groothandelsprijs van diesel tot 30 procent hoger is dan de verkoopprijs. De ernstige prijsverstoring heeft volgens de Argentijnse Minister van Planning, Julio De Vido, effect zowel op het door de regering gesubsidieerde openbaar vervoer als op het goederentransport in Argentinië.

De regering schat de jaarlijkse overwaardering op 3,5 miljoen peso’s, ongeveer 808,3 miljoen dollar.
Repsol YPF controleert 65 procent van de dieselmarkt, gevolgd door Shell Argentinië met 20 procent en het Exxon-deel Esso Argentinië met  9 procent. Een grootschalig onderzoek moet uitwijzen hoe de prijsafspraken tot stand zijn gekomen.
 

Bron : EFE / Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug