Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sint Eustatius protesteert tegen NuStar

Datum : 24/03/2012

Sint Eustatius protesteert tegen NuStar

Bewoners van Sint Eustatius zijn fel gekant tegen de komst van nieuwe olieterminals van het Amerikaanse bedrijf NuStar. Protestorganisator Joshua Spanner gaf afgelopen maandag aan dat er net zo lang gedemonstreerd en geprocedeerd zal worden tot het bedrijf zijn uitbreidingsplannen opgeeft.

Op het eiland wonen 3500 mensen. Een aanzienlijk deel daarvan protesteert al maanden tegen de uitbreiding van NuStar. Er zijn inmiddels meer dan 1300 bezwaarschriften tegen de uitbreiding ingediend en vorige week zijn een paar honderd mensen de straat opgegaan om te demonstreren. Ze vinden de uitbreiding slecht voor het milieu, te dicht bij hoofdstad Oranjestad gepland en de gevaren van een ramp te groot. Ook zou het bedrijf te weinig betalen voor het gebruik van het eiland. 

Olieoverslagbedrijf NuStar wil 31 extra opslagtanks bouwen in het gebied dat bekend staat als The Farm, een locatie rijk aan zeldzame flora, fauna en archeologische artefacten. De demonstratie van vorige week is georganiseerd door de Statia Safe and Sound Foundation (SSSF). Deze groep is onlangs opgericht door Joshua Spanner, Olga Schats-van Driessen en Walter Hellebrand. Volgens Spanner was de demonstratie van historische betekenis: “Nooit eerder zijn Statianen de straat op gegaan in het besef dat ze het recht hebben om tegen de overheid te demonstreren. Ook Saba demonstreert. De Sabanen zijn bang dat hun viswateren gevaar lopen en dat het milieu wordt aangetast door de uitbreiding in The Farm.”

Omdat Sint Eustatius onder Nederland valt, zal het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu de bezwaarschriften behandelen. Veel geloof in een goede afloop hebben de demonstranten echter niet. Dit weekend zal de SSSF vergaderen om te zien welke vervolgacties nodig zijn.

Bron : ANP, RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug