Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Sint Maarten bij duurste Caribische eilanden

Datum : 11/05/2014
Land : Sint Maarten

Sint Maarten bij duurste Caribische eilanden

Sint Maarten staat in de top vijf van de duurste eilanden in het Caribisch gebied, zo blijkt uit cijfers van het International Comparison Program (ICP). Sint Maarten heeft in vergelijking tot Curaçao een hoger bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking (32.972 dollar tegen 27.781 dollar). Het leven is daarnaast ook duurder op Sint Maarten. De cijfers hebben betrekking op 2011.

Bermuda is het duurst en Haïti het goedkoopst, maar dit land heeft ook het laagste bbp op basis van koopkrachtpariteit. Na Bermuda en de Turks- en Caicoseilanden, de Britse Maagdeneilanden en de Kaaiman Eilanden heeft Sint Maarten met 108.7 het hoogste prijsindexcijfer. Politici hebben dit altijd gebruikt als argument voor hun hoge inkomen. Een parlementslid in Curaçao neemt bruto 7.262 dollar per maand mee naar huis, zijn collega in Philipsburg 10.535 dollar.

ICP-gegevens tonen aan dat het verschil op de regionale prijsindex tussen Sint Maarten en Curaçao slechts 6.8 punten bedraagt. Dit betekent dat voor iedere 100 dollar die iemand in Curaçao verdient, iemand in Sint Maarten 106.80 dollar moet verdienen om er hetzelfde mee te kunnen kopen.

Een parlementslid in Sint Maarten zou derhalve een gelijke beloning ontvangen indien dit 72.62 maal 108.60 dollar zou zijn (7.756 dollar). De realiteit is echter dat Sint Maartense politici bijna 2.800 dollar boven dit fictieve bedrag zitten, en dat terwijl de bevolking van Curaçao naar schatting driemaal zo groot is als die van Sint Maarten.

Bron : Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug