Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sint Maarten in november naar de stembus

Datum : 28/09/2019
Land : Sint Maarten

Sint Maarten in november naar de stembus

Sint Maarten gaat naar de stembus op 25 november. Dit blijkt uit een afgelopen week uitgegeven verklaring door gouverneur Eugène Holiday (zie foto). Tegelijkertijd onderzoekt de gouverneur, merkwaardig genoeg, de mogelijkheden voor het vormen van een nieuwe regering.

De gouverneur sprak afgelopen maandag met demissionair minister-president Leona Romeo-Marlin. Bij die gelegenheid presenteerde zij een ontwerplandsbesluit tot ontbinding van het parlement en het uitschrijven van verkiezingen. De gouverneur heeft het landsbesluit bekrachtigd. Romeo-Marlin stelde ook de portefeuilles beschikbaar van alle ministers, de gevolmachtigd minister en de gevolmachtigde onderminister. De gouverneur heeft het ontslag van de regering in overweging genomen en Romeo-Marlin en haar team gevraagd de samenwerking voort te zetten tot een beslissing over de ontslagverzoeken is genomen.

Een dag voor Romeo-Marlin’s audiëntie met de gouverneur bood het parlementslid Silveria Jacobs, leider van de National Alliance, hem een regeerakkoord aan. Dit is een principeovereenkomst voor de vorming van een nieuwe regering zonder tussenkomst van verkiezingen. Het akkoord is getekend door de vijf parlementsleden van de National Alliance, de twee leden van de United Sint-Maarten partij (USp) en de van de United Democrats overgelopen leden Chanel Brownbill en Luc Mercelina. Begin september trok UD-fractieleider Franklin Meyers zijn steun voor de regering in, maar hij behoort niet tot de medeondertekenaars van het door de oppositie geïnitieerde regeerakkoord.

De verkiezingen kunnen het politieke landschap in Sint Maarten drastisch veranderen. UD-leider Theo Heyliger verklaarde na de verkiezingen in 2018 dat dit zijn ‘laatste verkiezingen’ waren.

Gecombineerd met het vertrek van Meyers ziet de toekomst voor de voorheen machtige UD – een fusie van de United People’s partij en de Democratische Partij van Sarah Wescot-Williams – er somber uit, aangezien niet bekend is of Heyliger van gedachten zal veranderen en zich alsnog opnieuw kandidaat zal stellen. Heyliger was in alle verkiezingen sinds 2010 met afstand de grootste stemmentrekker.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug