Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Sint Maarten op ramkoers met witwaswaakhond

Datum : 28/04/2019
Land : Sint Maarten

Sint Maarten op ramkoers met witwaswaakhond

Sint Maarten stuurt aan op een clash met de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), de internationale witwaswaakhond. Dinsdagmiddag ging een parlementsvergadering over wetgeving die grensoverschrijdende geld- en waardetransporten regelt, bij gebrek aan quorum niet door.

Sint Maarten riskeert nu een openbare aankondiging van de CFATF, waarin andere lidstaten wordt gevraagd de risico’s van zakendoen met het eiland in overweging te nemen. Indien Sint Maarten de wetgeving in november nog niet op orde heeft dan volgt een zwaardere aankondiging, waarin de CFATF de lidstaten aanspoort maatregelen tegen Sint Maarten te nemen.

CFATF-directeur Dawne Spicer lichtte het parlement in februari voor over de noodzaak de wetgeving en geassocieerde maatregelen ter bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme op orde te brengen. Sint Maarten is het enige CFATF-lid dat in dit kader als een risico wordt beschouwd, aldus Spicer.

Sint Maarten bleek in 2017 niet te voldoen aan de eisen van een actieplan om gaten in de witwaswetgeving te repareren. De CFATF drong toen sterk aan de relevante wetgeving voor 2018 in te voeren. Volgens minister van Justitie Cornelius de Weever riskeert Sint Maarten plaatsing op een lijst van landen met een hoog risico. Het niet invoeren van de wetgeving zal volgens de minister een negatief effect hebben op de rente, de kosten van levensonderhoud en de manier waarop banken zaken kunnen doen. Desondanks hebben bij een eerdere gelegenheid parlementsleden van zowel de oppositie als de coalitie zich tegen de wetgeving verklaard. Curaçao en Aruba hebben deze zaken wel al geregeld.

Op 29 mei is er een plenaire vergadering van de CFATF. Sint Maarten had daartoe voor 25 februari een rapport moeten indienen over de voortgang van het wetgevingstraject, maar de regering heeft dit nagelaten. Ook een tweede deadline – 26 maart – is niet gehaald. Coalitiegenoten Bijlani, James, Leonard, Meyers en Wescot-Williams waren de enige parlementsleden ter vergadering. Drie coalitieleden – Mercelina, Brownbill en Peterson – waren afwezig met kennisgeving. De oppositie bleef zonder opgaaf van reden weg.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug