Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Sint Maarten stapt uit Monetaire Unie

Datum : 14/04/2012
Land : Sint Maarten

Sint Maarten stapt uit Monetaire Unie

Sint Maarten stapt uit de Monetaire Unie met Curaçao. Volgens de Curaçaose krant Amigoe heeft de Raad van Ministers van Sint Maarten dit besluit al drie weken geleden genomen. 

Reden voor het opstappen is de kritiek die de Curaçaose regering heeft geuit op de beslissing van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) om alle obligaties van havenbedrijf Sint Maarten Harbour Holding (SMHH) te kopen, als die niet door derden worden gekocht. Het totale bedrag van de obligatieleningen ligt rond de honderdvijftig miljoen dollar. In tegenstelling tot de Curaçaose regering vindt de Centrale Bank dit een overzichtelijk risico, omdat verwacht wordt dat de inkomsten van het havenbedrijf voldoende dekkend zullen zijn als onderpand.

Overmorgen is er een vergadering over de wens van Sint Maarten voor een eigen Centrale Bank. Ook wordt er tijdens die vergadering met Curaçao en het Raad van Bestuur van de Centrale Bank overlegd over de obligatielening ten gunste van SMHH en de miljoenenlening van Centrale Bankdirecteur Emsley Tromp.

Sinds 10 oktober 2010, de datum waarop de autonome Caribische landen van start zijn gegaan, delen Curaçao en Sint Maarten een gezamenlijke munt en de Centrale Bank. Het was de bedoeling dat beide landen per 1 januari 2012 een eigen Caribische gulden zouden introduceren. Sindsdien heeft echter zowel de Sint Maartense regering als de Curaçaose regering aangegeven een eigen Centrale Bank te willen hebben. Ook de Staten van Curaçao hebben een motie aangenomen, waarin wordt gepleit voor een eigen Centrale Bank voor het land. In een brief van vorig jaar juli vroegen zowel de Curaçaose premier Gerrit Schotte als de Sint Maartense minister van Financiën, Hiro Shigemoto, om een plan van aanpak van de CBCS om dit te bewerkstelligen.

Bron : RNW Caribiana, Amigoe
Bookmark and Share


Terug