Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Sint Maarten strijdt tegen mug

Datum : 25/12/2013
Land : Sint Maarten

Sint Maarten strijdt tegen mug

Op het Caribische eiland Sint Maarten zijn bewoners opgeroepen om alles te doen om verdere verspreiding van het virus chikungunya door muggen te voorkomen. Inmiddels zijn zeker tien bewoners op het Franse deel van het eiland besmet en ruim tachtig personen 'verdacht of waarschijnlijk besmet', aldus de lokale autoriteiten. Het Nederlandse deel wil vooral dat de muggen wegblijven van die helft van het eiland, ook al strijden het Franse en Nederlandse deel ook gezamenlijk tegen de mug die de ziekte overbrengt. Er wordt bijvoorbeeld intensief met gif gespoten bij de grens met het Franse deel.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwde bijna twee weken terug dat de ziekte was opgedoken op de Franse zijde van het eiland en dat toeristen een risico lopen. Toerisme is de ruggengraat van de economie van het eiland. Het eiland is bijvoorbeeld een populaire halte voor cruiseschepen. Volgens Skift, een internationaal bedrijf dat zich richt op nieuws en data over reizen, heeft het Bureau voor Toerisme op Sint Maarten aangegeven dat toeristen vooral niet weg moeten blijven en dat reizen naar het eiland nog altijd veilig is. Iets wat beide autoriteiten op het eiland bevestigen.

De bewoners van het eiland wordt ondertussen geadviseerd om stilstaand water vermijden. Water in bloemenvazen moet worden weggegooid en dakgoten schoongehouden. Daarnaast wordt kleding met lange pijpen en lange mouwen aangeraden. Verder wordt een speciale golomine-vis uitgezet die muggenlarven eet. De ziekte wordt overgebracht door de Aedes agypti; dezelfde mug die dengue overbrengt. De ziekte is ook voor een deel vergelijkbaar; mensen die het virus (CHIKV) krijgen, hebben milde koorts en gewrichtspijnen. Het is de eerste keer dat chikungunya in het Caribisch gebied voorkomt.

Bron : Trouw, AFP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug