Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sint Maarten vraagt Nederland om hulp

Datum : 04/10/2014
Land : Sint Maarten

Sint Maarten vraagt Nederland om hulp

De regering van Sint Maarten zegt Nederland toe problemen met integriteit in het openbaar bestuur aan te pakken, maar wil daar wel hulp bij. Dat blijkt uit een brief die minister-president Sarah Wescot-Williams en de minister van Justitie Dennis Richardson aan de Nederlandse regering hebben gestuurd.

Een onderzoek van adviesbureau PWC toonde onlangs aan dat er op het eiland grote problemen zijn met corruptie en fraude en dat het openbaar bestuur aan elkaar hangt van vriendjespolitiek. In de brief schrijven Wescot-Williams en Richardson dat uit eerdere onderzoeken een vergelijkbaar beeld naar voren kwam en dat Sint Maarten "stellig van plan" is een reeds opgesteld integriteitsprogramma uit te voeren. Ze wijzen erop dat het gaat om een omvangrijke lijst aanbevelingen om de integriteitskwestie aan te pakken en dat pas tijdens de uitvoering zal blijken hoe effectief de maatregelen zijn. 

Ook hangt de kans op slagen af van de beschikbare financiële middelen en deskundigheid. "Wanneer steun voor de implementatie dus elders in het Koninkrijk kan worden verkregen zal dat uiteraard een versnellend effect hebben op de realisatie van de aanbevelingen. De vraag is derhalve gerechtvaardigd of Nederland bereid is daaraan een bijdrage te leveren", schrijven Wescot-Williams en Richardson. "Om achterstand versneld in te lopen (...) is snelle ondersteuning voor de Landsrecherche en Openbaar Ministerie onontbeerlijk". Zij noemen het "jammer" dat het overleg hierover met Nederland na een jaar nog geen tastbaar resultaat heeft opgeleverd. Daarnaast willen zij meer mogelijkheden om samen te werken om de ambtelijke organisatie, zoals de Belastingdienst, te versterken.

De Tweede Kamer toonde zich eerder al bezorgd over de situatie op Sint Maarten. Onlangs won Theo Heyliger van de United People's Party (UP) de verkiezingen. Hij wordt verdacht van het kopen van stemmen bij de verkiezingen van 2010. Een Kamermeerderheid wil dat minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) een strafrechtelijk onderzoek moet afdwingen naar het bestuur op Sint Maarten.

Bron : ANP, Novum, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug