Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Slachtoffer verkrachting overlijdt in kraambed

Datum : 23/03/2018
Land : Paraguay

Slachtoffer verkrachting overlijdt in kraambed

In een ziekenhuis in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción is in de week van 19 maart een 14-jarig meisje tijdens de bevalling van haar kind overleden. Haar zwangerschap was het gevolg van seksueel geweld, haar overlijden het gevolg van hartfalen.

Medisch personeel probeerde haar leven nog te redden door met spoed een keizersnee toe passen, maar dat mocht niet meer baten. De baby wordt kunstmatig beademd, maar is in stabiele toestand. Volgens de directeur van het ziekenhuis in Itauguá was het lichaam van het meisje nog niet klaar voor een bevalling, hoewel er volgens hem vooraf geen tekenen van mogelijke complicaties waren.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu de procedures in het ziekenhuis. Geen overbodige luxe in een land waarin alleen al in 2015, het meest recente jaar waarover cijfers bekend zijn, 889 meisjes tussen de 10 en 14 jaar bevielen. Ricardo González Borgne van het Secretariaat van Jeugdzaken, verklaarde dat in zeventig procent van de gevallen seksueel misbruik binnen de familie oorzaak was van de zwangerschap.

Seksueel geweld tegen vrouwen komt op grote schaal voor in Paraguay. Gemiddeld bevallen er twee jonge tienermeisjes per dag als gevolg van verkrachting, aldus meldde Amnesty International naar aanleiding van de dood van de 14-jarige.

Conservatieve gewoontes liggen vaak ten grondslag aan dit misbruik, merkt directrice van Amnesty-Paraguay Rosalía Vega op. “Seksuele voorlichting wordt niet gegeven en de wetgeving is gebaseerd op godsdienstige overtuigingen, niet op wetenschappelijke inzichten”, aldus Vega (foto). Ze herinnert eraan dat het ministerie van Onderwijs, onder druk van katholieke en andere conservatieve groeperingen in het land, sinds vorig jaar het gebruik van seksueel voorlichtingsmateriaal verboden heeft. Geen wonder dat abortus slechts legaal is als het leven van de aanstaande moeder bedreigd wordt.

De 37-jarige verkrachter van de 14-jarige is op donderdag 22 maart aangehouden.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug