Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Slachtoffers Mexico eisen bestrijding martelingen

Datum : 08/05/2018
Land : Mexico

Slachtoffers Mexico eisen bestrijding martelingen

Slachtoffers en humanitaire organisaties vroegen de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) op 7 mei om de Mexicaanse regering aan te sporen iets te doen tegen de straffeloosheid in gevallen van marteling.  De commissie kan dit soort zaken aankaarten bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Het Hof is een rechtsprekende instantie voor veel Latijns-Amerikaanse landen. Mexico erkent het Hof niet.

In Mexico zijn martelingen “een normale praktijk geworden en, nog erger, het is gebruikelijk onder militaire, politie- en rechtsvervolgingsinstanties”, verklaarde een van de activisten tijdens de zitting. Straffeloosheid is nog altijd een groot probleem. Uit meer dan negenduizend beschuldigingen van marteling die sinds 2006 zijn onderzocht, zijn slechts zestien veroordelingen voortgekomen. Sinds de regering een controversieel militair offensief tegen de georganiseerde misdaad startte, zijn meer dan 200.000 personen vermoord en ongeveer 30.000 zijn vermist.

De slachtoffers en humanitaire organisaties eisen een autonoom en professioneel bureau om gevallen van marteling te onderzoeken en straffeloosheid te bestrijden. De Mexicaanse regering verzekerde dat alle vermeende schendingen van mensenrechten naar behoren worden onderzocht.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug