Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Slachtoffers Pinochet krijgen tweede kans

Datum : 19/02/2010

Chili – Een speciale adviescommissie verzamelt de komende zes maanden getuigenissen van slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990). Het gaat om slachtoffers die in vorige procedures naast een schadevergoeding grepen. Het werk van de nieuwe commissie is een aanvulling op wat de commissie-Rettig in 1991 en de commissie-Valech in 2004 hebben gedaan. De commissie-Rettig documenteerde 3.197 gevallen van geëxecuteerde en vermiste gedetineerden, de commissie-Valech verzamelde gegevens over 28.459 personen die het slachtoffer waren van politieke gevangenschap en foltering. De nieuwe commissie, die uit dezelfde acht mensen als de commissie-Valech bestaat, zal naar schatting zevenduizend gevallen te beoordelen krijgen die vijf jaar geleden niet behandeld konden worden, zegt Claudio Herrera, secretaris van de commissie. Slachtoffers of hun familieleden kunnen de komende zes maanden documentatie indienen bij de commissie. Een secretariaat van zestig personen, waaronder advocaten, psychologen en sociaal assistenten, gaat dat allemaal verwerken. In een tweede fase, die nog eens zes maanden duurt, gaan de acht commissieleden de getuigenissen beoordelen. Na een gunstig oordeel van de commissie komen de slachtoffers in aanmerking voor een financiële vergoeding en kunnen ze op bijstand rekenen als ze een dokter, een school of een woning nodig hebben.
Herrera sluit uit dat de commissie beïnvloed zal worden door het aantreden, op 11 maart, van de nieuwe, rechtse president Sebastián Piñera, die gesteund wordt door twee partijen waarin voormalige medewerkers van Pinochet actief zijn.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug