Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Slachtoffers praten mee bij vredesbesprekingen

Datum : 18/08/2014
Land : Colombia

Slachtoffers praten mee bij vredesbesprekingen

Voor het eerst mochten slachtoffers van het decennialange gewapende conflict tussen guerrillagroep Farc en de Colombiaanse overheid meepraten in de vredesbesprekingen van die partijen in Havana, Cuba. In een persconferentie na de besprekingen zeiden slachtoffers dat er goed naar hen geluisterd werd.

De onderhandelingen begonnen in oktober 2012. In de vijftig jaar dat de Farc in conflict is met de Colombiaanse overheid zijn zo'n 220.000 doden gevallen. Ook moesten miljoenen mensen vluchten voor het geweld. Het gaat hier veelal om gewone burgers.

Er waren onder andere mensen wiens familieleden door guerrillastrijders gedood zijn. Een vrouw noemde deze ontmoeting dan ook ''de belangrijkste van haar leven.'' De Colombiaanse president Juan Manuel Santos noemt het betrekken van slachtoffers een historische stap die een einde zal maken aan het conflict.

Er zijn nu in totaal twaalf burgers aanwezig geweest bij de besprekingen. Over de komende weken wordt dit aantal uitgebreid tot zestig. Dit zijn zowel slachtoffers van geweld gepleegd door Farc, als door rechtse paramilitairen en veiligheidsdiensten van de overheid. Dit laatste riep kritiek op in Bogotá, waar sommige mensen vinden dat alleen slachtoffers van de Farc gehoord moesten worden. De huidige Hoge Commisaris voor Mensenrechten van de VN Navi Pillay vindt dit echter een zeer goede en nooit eerder vertoonde ontwikkeling. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor andere landen in conflict, aldus Pillay.

Afgelopen juni gaf Farc een document uit waarin het erkende dat het gewapende conflict veel slachtoffers heeft gehad, die recht hebben op de waarheid, gerechtigheid, compensatie en de garantie dat dit nooit meer zal gebeuren. Het document wordt gezien als een historische stap in het proces van de vredesbesprekingen.

De besprekingen zijn erop gericht Farc de gewapende strijd te laten staken en op legale, politieke wijze haar doelen na te streven. De partijen zijn het nu eens over drie van de zes agendapunten: landhervorming, politieke participatie en drugshandel. De slachtoffers zijn het vierde punt. Als hier consensus over bereikt wordt resten nog twee zaken: ontwapening en de implementatie van de vrede.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug