Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Slavenhaven in Brazilië misschien werelderfgoed

Datum : 15/10/2014
Land : Brazilië

Slavenhaven in Brazilië misschien werelderfgoed

Cais do Valongo is een deel van de oude haven van Rio de Janeiro waar ooit honderdduizenden slaven Brazilië binnenkwamen. Nu is hier alleen nog een archeologische opgraving van te zien. Toch kan het gebied door UNESCO tot werelderfgoed worden verklaard, zo beweren experts die dit hebben aangevraagd. De beslissing hierover wordt waarschijnlijk begin 2016 genomen.

In november 2013 werd het gebied uitgeroepen tot deel van de Afrikaanse Diaspora Erfgoed Route, geïnspireerd op het UNESCO's Slavenroute project. Cais do Valongo werd gebouwd in 1811 en gebruikt voor de aankomst, selectie en verkoop van honderdduizenden Afrikaanse slaven.

In het midden van de negentiende eeuw werd het complex verbouwd om prinses Theresa Maria Cristina de Bourbon te ontvangen, de toenmalige verloofde van de toekomstige keizer vam Brazilië Don Pedro II. De havengebouwen werden jaren later begraven en zijn nu een belangrijke archeologische vindplaats in Brazilië. 

De aanvraag richting UNESCO is gebaseerd op de symbolische functie van de haven in de strijd tegen slavernij en de erkenning van Afrikanen als deel van de cultuur en de bevolking van de Amerika's. "De erkenning van Cais do Valongo is een officiële en historische daad van herstel," aldus Ivo Barreto, medewerker van het Instituut voor Nationaal Historisch en Artistiek Erfgoed (IPHAN). 

Brazilië is het land met de grootste aantal inwoners met Afrikaanse roots buiten Afrika, zo'n 51 procent van de totale bevolking volgens een census uit 2010. 

Het uitroepen van de haven als werelderfgoed is voor antropoloog en projectcoördinator Milton Guran "een kans om de discussie over onze Afrikaanse afkomst te stimuleren, omdat er ondanks strenge anti-racisme wetten racisme nog altijd sterk aanwezig is in Brazilië."

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug