Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Slavenmarkt Rio de Janeiro werelderfgoed

Datum : 10/07/2017
Land : Brazilië

Slavenmarkt Rio de Janeiro werelderfgoed

De restanten van Rio de Janeiro's historische slavenmarkt, waar naar schatting zo'n één miljoen tot slaaf gemaakten Afrikanen verhandeld zijn, is opgenomen op Unesco's lijst voor werelderfgoed. De zogeheten Cais do Valongo was de belangrijkste slavenmarkt van Brazilë. De restanten ervan werden blootgelegd tijdens recente werkzaamheden in het havengebied van de stad. 

Unesco zegt in een verklaring dat de Valongo-werf dezelfde status in de geschiedenis zou moeten krijgen als Auschwitz of Hiroshima, "om die aspecten van de menselijke geschiedenis te herinneren die niet vergeten mogen worden." "Het is een uniek monument," zo zegt antropoloog en bewoner van Rio de Janeiro Milton Guran, "met de laatste overblijfselen van de plek waar de slaven aankwamen." 

Tot een aantal jaar geleden was de dubieuze geschiedenis van het havengebied van Rio de Janeiro relatief onbekend, al stond de wijk al langer bekend als "klein Afrika". De overblijfselen van de werf werden in 2011 gevonden, toen een stel dat hun huis verbouwde stuitte op schedels en botten. Veel tot slaaf gemaakten stierven na aankomst door ziekte en/of ondervoeding en werden begraven in de buurt van de markt. 

Cais do Valongo werd in 1779 gebouwd, met als voornaamste doel het verwijderen van de slavenhandel uit het stadscentrum. Tussen 1770 en 1830 werden duizenden slaven begraven op de zogeheten begraafplaats van de "nieuwe zwarten", vlakbij de werf. In de afgelopen jaren is het havengebied van Rio de Janeiro, waar de overheid grootschalige renoveringen uitvoerde met oog op de Olympische Spelen, een toeristische trekpleister geworden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug