Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Socialistische burgemeester van Parijs maakt Lula da Silva ereburger van de stad

Datum : 03/03/2020
Land : Brazilië

Socialistische burgemeester van Parijs maakt Lula da Silva ereburger van de stad

Het stadhuis van Parijs maakte de voormalige leider van Brazilië Lula da Silva maandag tot ereburger, in een waarschijnlijke klap voor zijn politieke vijand president Jair Bolsonaro, wiens relatie met Frankrijk is verslechterd. De motie om Lula te eren werd ondersteund door de socialistische burgemeester van de stad, Anne Hidalgo. “Enorme vreugde om Lula de eretitel te geven. Parijs staat altijd naast degenen wier rechten niet worden gerespecteerd”,zei Hidalgo op Twitter.

Brazilië heeft de democratie de rug toegekeerd sinds de verkiezing van Bolsonaro, vertelde Hidalgo aan Lula tijdens een ceremonie, die ook werd bijgewoond door voormalig president Dilma Rousseff. Lula heeft de extreemrechtse Bolsonaro aangevallen voor het verarmen van  werkende Brazilianen en hij heeft gezworen om links te verenigen om de verkiezingen in 2022 te winnen.

Lula, die president was van Brazilië van 2003 tot 2010, werd in 2018 gevangengezet nadat hij schuldig was bevonden aan het ontvangen van steekpenningen van bouwbedrijven in ruil voor overheidsopdrachten. Lula heeft altijd zijn onschuld volgehouden en hij werd in november 2019 vrijgelaten. Dit nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof een bredere uitspraak had gedaan die een einde maakte aan de verplichte gevangenisstraf van veroordeelde criminelen nadat ze hun eerste beroep hadden verloren.

De Frans-Braziliaanse relaties zijn verslechterd sinds vorig jaar, toen president Emmanuel Macron verwikkeld raakte in een woordenstrijd met Bolsonaro. Macron beschuldigde Bolsonaro ervan te liegen tegen wereldleiders over de toewijding van Brazilië aan het behoud van het milieu, toen bosbranden uitbarsten in het Amazonegebied.

Bolsonaro beledigde op een gegeven moment de vrouw van Macron en zei dat hij alleen de  20 miljoen dollar aan hulp zou accepteren die werd aangeboden door de G7-groep van rijke landen, als Macron zijn "beledigingen" zou intrekken.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug