Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Spaanse bedrijven bevriezen investeringen in Latijns Amerika

Datum : 23/02/2012

Spaanse bedrijven bevriezen investeringen in Latijns Amerika

De belangrijkste Spaanse bedrijven zijn hun investeringen in Latijns Amerika voor dit jaar aan het bevriezen. Ze zien voorlopig geen kans op herstel nadat de wereldwijde financiële crisis vooral Brazilië en Mexico heeft geraakt.

Volgens het rapport “2012: investment scenario in Latin America” van de IE Business School in Madrid, dat bestaat uit verschillende kamers van koophandel en Spaanse ambassades, gelooft zeventig procent van de Spaanse bedrijven die in Latijns-Amerika actief zijn dat de crisis gevolgen zal hebben voor de regio. Het rapport geeft echter ook aan dat de grote Europese bedrijven druk bezig zijn met het bevorderen en aantrekken van meer investeringen door Europese midden- en kleinbedrijven in Latijns-Amerika. Een verergering van de crisis in de Europese Unie zal hen er juist toe zetten meer in opkomende markten te investeren. Volgens Juan Carlos Martinez, docent op de IE Business School, zal de crisis een verdere internationalisering richting Latijns-Amerika veroorzaken, omdat daar de prijzen aantrekkelijker zijn.

Brazilië blijft in Latijns-Amerika de meest aantrekkelijke markt om in te investeren en 88 procent van de ondervraagde bedrijven gelooft dat het WK in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 sterke prikkels voor uitbreiding van de investeringen zijn. Voor Spaanse bedrijven is Colombia een ander doelwit om de investeringen te vergroten. Peru, Chili en Mexico blijven een stabiele aantrekkingskracht hebben voor Spaanse investeerders. Aan de andere kant beschouwen de Spaanse investeerders Bolivia, Ecuador en Venezuela als minder interessante markten vanwege politieke instabiliteit, gebrek aan infrastructuur, twijfelachtige wetgeving en ernstige problemen met criminaliteit en persoonlijke veiligheid.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug