Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Spaanse bedrijven doen zaken met Argentinië

Datum : 25/04/2012
Land : Argentinië

Spaanse bedrijven doen zaken met Argentinië

Honderden Spaanse bedrijven blijven zaken doen met Argentinië, ondanks het conflict tussen beide landen over de aangekondigde nationalisering van het oliebedrijf YPF, dat voor meer dan de helft van het Spaanse Repsol is.

Volgens de Spaanse Kamer van Koophandel in Argentinië (Cecra) stroomt het geld nog steeds binnen. Ruim tweehonderd Spaanse bedrijven zijn actief in de Argentijnse economie, zoals in de sectoren energie, telecommunicatie, banken, verzekeringen, vastgoed, visserij, infrastructuur, software en retail.

Uit cijfers van de Spaanse ambassade in Argentinië blijkt dat 28 procent van de buitenlandse investeringen in het land in 2009 uit Spanje kwam. De Argentijnse tak van het Spaanse telefoonbedrijf Telefónica haalde in 2011 ruim drie miljard euro binnen. Ook het elektriciteitsbedrijf Endesa is sterk vertegenwoordigd in Argentinië. De Spaanse banken Santander en BBVA zijn ook actief in het land.

Spanningen tussen Repsol en de Argentijnse regering zijn er al langer, als gevolg van een terugvallende productie en gebrek aan investeringen door het Spaanse bedrijf. Andere Spaanse bedrijven lieten zich een week voor de aangekondigde nationalisatieplannen van YPF nog positief uit over hun relatie met de regering van Cristina Fernández.

Nationalisering van YPF zal op een of andere manier de Spaanse economie raken, zegt de Spaanse econoom Juan Benítez: "Een achteruitgang van de prestaties van een bedrijf als Repsol raakt niet alleen de aandeelhouders, maar ook de werknemers van Repsol en bedrijven waar handelsrelaties mee worden onderhouden." Héctor Valle, een Argentijnse econoom bij de Stichting voor Exportonderzoek en Ontwikkeling (FIDE), noemt de hernationalisering van YPF - dat in 1993 werd geprivatiseerd - een positieve stap. Hij zegt dat de relatie tussen de Spaanse investeringsgroep en de regering "lang geleden al een dieptepunt heeft bereikt" als gevolg van grote belangenverschillen tussen Repsol en de Argentijnse staat.

Valle ziet de stap niet als onderdeel van een breder beleid van de Argentijnse regering tegen Spaanse bedrijven. Hij erkent wel dat de Spaanse economie, die in een ernstige crisis verkeert, indirect geraakt kan worden door de nationalisering. "Spanje heeft begrotingsproblemen en multinationals kunnen het land helpen uit de rode cijfers te komen met het geld dat via dochterondernemingen terugvloeit naar het moederbedrijf."
 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug