Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Spaanse minister in Panama voor kanaaloverleg

Datum : 08/01/2014
Land : Panama

Spaanse minister in Panama voor kanaaloverleg

De Spaanse minister van Publieke Werken, Ana Pastor, had een spoedoverleg met de Panamese president Ricardo Martinelli om de onenigheid over de uitbreiding van het Panamakanaal op te lossen. Pastor reisde naar Panama nadat het consortium onder leiding van het Spaanse bedrijf Sacyr aankondigde het werk stil te leggen, omdat ze 1.6 miljard US$ aan extra kosten nodig zegt te hebben. Pastor zei dat beide kampen zich aan het bestaande contract moeten houden. 

De overheidsinstelling die het kanaal beheert – de Panamese Kanaal Autoriteit – zegt dat het werk door moet gaan nen meent dat de kostenoverschrijdingen te wijten zijn aan gebeurtenissen die “normaal” zijn bij een dergelijk project. Op 30 december 2013 stelde Sacyr als leider van het consortium een ultimatum van 21 dagen aan Panama om het geld te betalen. 

“Ook als is dit een geschil tussen individuele bedrijven, we zijn hier om hen te helpen tot een overeenkomst te komen”, zei Pastor in Panama-Stad.  Ze wil alle betrokken partijen ontmoeten. Het consortium, de GUPC, bestaat naast Sacyr uit het Italiaanse Impreglio, het Belgische Jan De Nul en het Panamese Constructora Urbana. 

De Panamese president zei dat het doel was om zeker te stellen dat het werk doorgaat zoals gepland. “We hebben er vertrouwen is dat deze gesprekken de meningsverschillen zullen oplossen”, aldus Martinelli.  De bouw van een derde set sluizen maakt het mogelijk dat grotere schepen door het kanaal kunnen. Het werk moet in juni 2015 klaar zijn. 

Noordelijker is Nicaragua van plan zijn eigen kanaal te bouwen tussen de Atlantische en Stille Oceaan, met een capaciteit voor grotere schepen. Maar afgelopen zaterdag kondigde de Nicaraguaanse regering aan dat het project niet voor 2015 zal starten, een jaar later dan gepland. De kosten bedragen zo'n veertig miljard US$. Het Chinese bedrijf dat de aanbesteding won, zegt het project binnen zes jaar te kunnen uitvoeren, maar volgens critici heeft het bedrijf geen ervaring. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug