Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Spaanse oliegigant bedreigt ongecontacteerde stammen in Peru

Datum : 17/04/2011
Land : Peru

Spaanse oliegigant bedreigt ongecontacteerde stammen in Peru

Volgens een rapport van Survival International zou het Spaanse oliebedrijf Repsol-YPF het voortbestaan van twee van ’s werelds laatste ongecontacteerde inheemse stammen met haar werk bedreigen.

In haar rapport 39 Things Repsol Doesn’t Want You To Know beschrijft Survival International de werkzaamheden van Repsol in ‘kavel 39’ in het noorden van Peru, een regio waar de biodiversiteit een van de grootste op aarde is. Tijdens de uitvoering van het onderzoek zegt Survival International meer dan 75 bewijsmiddelen te hebben gevonden die wijzen op de aanwezigheid van ongecontacteerde stammen in de regio. Zo zijn er verlaten moestuinen en gekruiste speren gevonden en hebben verschillende ooggetuigen verklaringen afgelegd. Volgens Repsol zijn deze bewijzen niet voldoende om het bestaan van de stammen te bewijzen.

In het verleden hebben de activiteiten van oliebedrijven catastrofale gevolgen gehad voor de ongecontacteerde stammen die hier leven. Volgens Survival International is een ander oliebedrijf, het Brits-Franse Perenco, van plan een pijplijn aan te leggen door de concessies van Repsol. Deze pijplijn zal dwars door het leefgebied van de ongecontacteerde stammen lopen.

Lees meer 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug