Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Spanje annuleert alle ontwikkelingshulp aan Latijns Amerika

Datum : 24/05/2012

Spanje annuleert alle ontwikkelingshulp aan Latijns Amerika

De Spaanse overheid kondigde deze week aan alle ontwikkelingshulp aan Latijns-Amerikaanse landen te annuleren als direct gevolg van de financiële malaise van het land. Spanje kent momenteel grote financiële problemen en heeft een recordcijfer werkloosheid van 24 procent.

Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken meldde overigens snel dat deze beslissing niet gerelateerd is aan de recente Argentijnse overname van het meerderheidsbelang van Repsol in YPF. Onder de landen die getroffen zullen worden bevinden zich Brazilië, Mexico, Argentinië, Chili en Colombia. De Spaanse bijdragen zijn de afgelopen jaren overigens al afgenomen als gevolg van de inkomensstijging per hoofd van de bevolking in de meeste Latijns-Amerikaanse landen. Zo kreeg Argentinië in 2011 slechts vier miljoen euro.

De Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo, zei tijdens zijn presentatie voor het Samenwerkingscomité binnen het Spaanse Congres afgelopen maart deze bezuinigingen te verwachten. De armste landen in Latijns Amerika en de Cariben blijven buiten de bezuinigingsactie en blijven noodhulp ontvangen. Het merendeel van de hulp zal zich concentreren op Noord-Afrikaanse landen die zich in de overgangsfase naar democratie bevinden, gecombineerd met landen in westelijk sub-Sahara en de Hoorn van Afrika. Spanje heeft 800 miljoen euro uitgetrokken voor ontwikkelingshulp, 1,3 miljard euro minder dan in 2011.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug