Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Spanje geeft gesmokkelde schatten terug

Datum : 25/06/2014
Land : Colombia

Spanje geeft gesmokkelde schatten terug

Spanje moet 691 inheemse kunstproducten teruggeven aan Colombia, die tijdens een politieoperatie elf jaar geleden zijn gestolen. De meeste keramische voorwerpen zijn van enorme culture en archeologische waarde en dateren uit perioden tot 1400 voor Christus. 

De voorwerpen zijn Zuid Amerika uit gesmokkeld door een man die banden heeft met drugsbendes, voordat ze in Spanje werden ontdekt, aldus de ambassade in Madrid. In opdracht van een gerechtelijke uitspraak in Spanje worden de kunstvoorwerpen overgedragen aan de Colombiaanse autoriteiten. Ze waren tentoongesteld in het Museum van America in Madrid en zullen binnen een paar maanden terugkeren naar Colombia. 

“Wat we ontvangen, kan vergeleken worden met een compleet museum”, zei de Colombiaanse ambassadeur in Madrid, Fernando Carrillo. “En de voorwerpen bevinden zich in goede conditie.” Volgens Carillo zijn de voorwerpen illegaal uit Colombia gehaald door een man die gespecialiseerd is in het witwassen van geld voor de drugskartels. Colombia won een lange juridische strijd om te voorkomen dat de voorwerpen terug zouden gaan naar de vorige eigenaar of in Spanje zouden blijven. 

De kunstvoorwerpen zijn gemaakt voor de komst van de Spaanse kolonisten in Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Alle belangrijke beschavingen die in de regio leefden zijn in de collectie vertegenwoordigd. De meeste voorwerpen komen uit Colombia, maar ook uit verschillende andere landen. De waarde wordt geschat op zo’n zeven miljoen USD.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug