Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Spanje verwelkomt Cubaanse dissidenten

Datum : 08/04/2011
Land : Cuba

Spanje verwelkomt Cubaanse dissidenten

Spanje heeft toegezegd ongeveer 37 voormalig politieke gevangenen uit Cuba en hun familie komende vrijdag te zullen verwachten. De ex-gedetineerden, samen met ongeveer 200 familieleden, zullen vanaf de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen naar Madrid in een vliegtuig dat is gecharterd door de Spaanse overheid. Het zal de grootste dergelijke groep zijn sinds Spanje vorige zomer een overeenkomst sloot met de Cubaanse autoriteiten.

De overeenstemming om gevangenen vrij te laten kwam in juli 2010 na besprekingen tussen President Raúl Castro, Havana’s Rooms Katholieke Aartsbisschop Jaime Ortega, en Spaanse ambtenaren. De aankomst van de groep in Madrid zal het aantal Cubaanse gevangenen die zijn overgebracht naar Spanje sinds juli vorig jaar naar 115 brengen. Ongeveer 40 van de overgedragen dissidenten behoren tot de Groep van 75 die gearresteerd werden tijdens een hardhandig optreden tegen dissidenten in 2003. Na hun aankomst in Spanje zijn sommigen naar de Verenigde Staten, Chili en de Tsjechië getrokken.

Cuba heeft altijd ontkend dat zij politieke gevangenen heeft en noemt hen Amerikaanse huurlingen om het Havaanse bewind te ondermijnen. De dood van Orlando Zapata Tamayo, een gevangene die in februari 2010 in hongerstaking is overleden, heeft de druk op de Cubaanse overheid om dissidenten vrij te laten echter verhoogd.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug