Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Spanje wil actie tegen nationalisatie YPF

Datum : 20/04/2012
Land : Argentinië

Spanje wil actie tegen nationalisatie YPF

In reactie op de aankondiging van de nationaliseringsplannen van de oliemaatschappij YPF in Argentinië zegt Spanje dat het internationale steun heeft tegen de nationalisatie van het oliebedrijf. De Spaanse handelssecretaris Jaime Garcia Legaz zei dat de Europese Unie zal ingrijpen als Argentinië tot nationalisatie overgaat.

Minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel García-Margallo zei dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook ondersteuning heeft aangeboden. Argentinië is tot op heden niet bezorgd over mogelijke represailles, aldus de Argentijnse autoriteiten.

De Argentijnse president Cristina Fernández kondigde de maatregel maandag aan. Ze wil hiermee de soevereiniteit over energiebronnen in Argentinië herstellen. Haar regering neemt 51% van de YPF, waardoor de meerderheid van de aandelen van het Spaanse Repsol op het spel staat. De verhuizing heeft brede steun in Argentinië, maar heeft een storm van verontwaardiging in Spanje veroorzaakt. Dat land dreigt met represailles.

De Spaanse overheid onderzoekt vandaag in de kabinetsvergadering welke maatregelen genomen kunnen worden en welke internationale steun Spanje daarbij kan gebruiken. "Het is duidelijk dat de EU zal ingrijpen”, zegt handelssecretaris Legaz, zonder verdere details te geven. Het is niet duidelijk wat de represailles zouden kunnen inhouden. Komende maandag zal de kwestie in de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besproken worden.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose zal Spanje de kwestie ook met het IMF, de Wereldbank en de G-20 bespreken. "We zullen proberen om Argentinië onder druk te zetten, zodat het inziet dat deze weg nergens naartoe gaat," zei hij na de bijeenkomst met Hillary Clinton. Hij voegde eraan toe dat Spanje en de VS hadden afgesproken om samen te werken aan "het herstel van het internationaal recht".

Maar de Argentijnse regering zegt dat het vasthoudt aan het besluit en in haar recht staat om in het nationaal belang het oliebedrijf te nationaliseren. "De overheid denkt bij haar beslissingen in het belang van het Argentijnse volk en is daarbij niet zozeer geïnteresseerd in wat de VS of de Spaanse regering denken," zegt de minister van Binnenlandse Zaken Florencio Randazzo .

Repsol wil  tien miljard U$ compensatie voor haar aandeel in YPF, maar Argentinië wil dit bedrag niet accepteren. De Argentijnse regering zegt dat YPF niet genoeg  investeert om de productie van zijn olievelden te verhogen, waardoor Argentinië aangewezen is op invoer. YPF is het grootse Argentijnse oliebedrijf en werd in 1993 geprivatiseerd. Vorig jaar kondigde het enorme nieuwe vondsten van olie en gas aan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug