Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Sport en meisjes, een krachtige combinatie

Datum : 11/10/2019
Land : Brazilië

Sport en meisjes, een krachtige combinatie

Vandaag, vrijdag 11 oktober, ter gelegenheid van Internationale Meisjesdag, besteedde Phumzile Mlambo-Ngcuka, in een persbericht van UNWomen aandacht aan een interessant programma in Latijns Amerika.

Volgens de Zuid-Afrikaanse directrice van de vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties staan meisjes en jonge vrouwen vandaag de dag pal voor hun rechten en vormen ze een groep om rekening mee te houden. Van onderwerpen als geweld tegen vrouwen via klimaatactivisme en het opeisen van seksuele en reproductieve rechten, jonge vrouwen laten duidelijk van zich horen. En dat is noodzakelijk want voor miljoenen meisjes is geweld, of de dreiging daarvan, onderdeel van het dagelijks leven.

UNWomen werkt met opgroeiende meisjes in de armste gemeenschappen om hen relevante kennis en vaardigheden bij te brengen. Een van de programma’s daartoe is het partnerschap in Latijns Amerika samen met het Internationaal Olympisch Comité.

De vijftienjarige Marcelly Victória uit Rio de Janeiro doet mee aan het lokale programma ‘Eén overwinning leidt naar een volgende’: “Voor mij is de sport een poort waardoor ik ook andere zaken in het leven kan overwinnen.” Sport geeft haar en anderen zelfvertrouwen – 89 procent van de meisjes in Rio vond zichzelf na afloop een leider, vergeleken met 46 procent daarvóór. 93 Procent van hen leerde hoe en waar aangifte te doen van geweld en 47 procent had geleerd hoe zwangerschap te voorkomen, tegen 25 procent voorafgaand aan het programma. Marcelly: “Ik hoop dat de meisjes in mijn land hun dromen niet op zullen geven, wat anderen daar ook van mogen vinden. Ik wil dat zij zelfbewuste vrouwen worden.”

Een voorbeeld voor velen in Brazilië is de ambassadrice van UNWomen, voetbalster Marta Vieira da Silva (foto), die zelf een wonderbaarlijk traject afgelegd heeft van straatvoetbal op blote voeten naar de hoogste podia van de wereld. Marta (zoals ze meestal genoemd wordt): “Sport veranderde mijn leven volledig. Het gaf me de mogelijkheden om mijn familie te helpen, om andere mensen te ontmoeten, te reizen en andere culturen te ervaren. Sport is geschikt om meisjes sterker te maken want het geeft je de gelegenheid te doen wat je zelf wilt en het leert je om respect voor de verschillen tussen mensen te krijgen.”

VN Directrice Phumzile Mlambo-Ngcuka hoopt dat we allemaal samen zullen werken om de volgende generatie gelijkwaardig te maken en ook de minst bedeelden op te zien bloeien.

Bron : UN Women.org
Bookmark and Share


Terug