Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

St. Vincent: Duitse zeiler vermoord

Datum : 01/04/2016

St. Vincent: Duitse zeiler vermoord

Minister president Ralph Gonsalves “walgde” van de roofoverval op een Duits zeiljacht waarbij vorige maand één opvarende om het leven kwam en de kapitein gewond raakte. Hun boot lag afgemeerd in de Wallilabou Bay aan de westkust van het Caribische eiland Saint Vincent. 

“Ik heb de andere opvarenden van de boot, namens de bevolking van Saint Vincent en de Grenadines, mijn oprechte verontschuldigingen aangeboden”, aldus Gonsalves. “Onze mensen zijn meestal niet zo, maar je hebt er altijd wel één of twee misdadigers tussen zitten die voor egoïstische redenen geweld gebruiken en de rust in het land verstoren.”

De  regering doet er alles aan om de opvarenden, inclusief de gewonde kapitein (in Duitse media aangeduid als Martin G. uit de buurt van Schweinfurt), te evacueren naar Martinique waar vandaan ze via Frankrijk naar Duitsland zullen vliegen. Deze gebeurtenis, die tot ongerustheid leidde onder de opvarenden van vele jachten die het land bezoeken, bezoedelt volgens premier Gonsalves de reputatie van St. Vincent. “Dit kost ons miljoenen dollars want we leven juist van de veiligheid en de rust”. 

De locatie van de overval is een beschutte baai en bekend van de film Pirates of the Caribbean waardoor zij een geliefde ankerplaats voor zeezeilers is. Eén van de opvarenden had Gonsalves verteld dat de kapitein al tien keer eerder in Wallilabou Bay (foto) geweest is en hen verzekerd had dat het één van de meest vredige plekken op aarde is. “En dan gebeurt er zo iets”, aldus Gonsalves die de kustwacht prees om binnen twintig minuten na de oproep ter plaatse te zijn. “Maar”, voegde hij er aan toe, “de kustwacht kan natuurlijk niet altijd overal aanwezig zijn.” Extra veiligheidsmaatregelen zullen echter overwogen worden. 

Hoewel er de laatste jaren vaker sprake is van piraterij en gewapende roofovervallen op de duizenden zeezeilers in de Cariben, is Martin G. pas het tweede dodelijke slachtoffer in 13 jaar in St. Vincent en de Grenadines en omringende landen. De zeilerswebsite Noonsite registreerde in het hele Caribische gebied (zonder de kustgebieden van de landen op het Amerikaanse continent) in 2015 slechts 27 gewelddadige roofovervallen of serieuze gevallen van diefstal. Hierbij kwam één persoon, in de Bahamas, om het leven. 

 

Bron : barbadostoday, noonsite
Bookmark and Share


Terug