Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Staat van beleg in noorden Guatemala

Datum : 22/12/2010

Staat van beleg in noorden Guatemala

GUATEMALA – De regering van Guatemala heeft de staat van beleg uitgeroepen in de noordelijke deelstaat Alta Veracruz. De regering acht deze maatregel noodzakelijk in de strijd tegen het Mexicaanse drugskartel Los Zetas, dat zijn operationele basis in dit gebied gevestigd heeft. President Colóm heeft extra militairen en politieagenten ingezet in de regio. De staat van beleg geldt voor ongeveer dertig dagen “of voor de tijd die nodig is om de bestuurbaarheid van de regio te herstellen”, aldus een presidentiële woordvoerder. Op grond van de staat van beleg worden diverse burgerrechten opgeschort, zoals het recht op vereniging en manifestatie en is het dragen van wapens verboden.
De Guatemalteekse regering baseert haar besluit op alarmerende berichten van inlichtingendiensten dat Alta Veracruz het operationele centrum van Los Zetas, een van de meest bloedige Mexicaanse criminele organisaties, geworden is. Dit gebied is voor het kartel zeer geschikt om de aanvoer van drugs uit Honduras te controleren, die via Mexico naar de Verenigde Staten gesmokkeld wordt.
Inmiddels zijn vier verdachten opgepakt en diverse onderzoeken naar infiltratie en corruptie gestart. President Colóm heeft de inwoners van Alta Veracruz opgeroepen “kalm en vol vertrouwen” te blijven. In een communiqué van de regering wordt de bewoners van het gebied te verstaan gegeven dat “eenieder die wordt verdacht van samenzwering tegen de staat” zonder arrestatiebevel kan worden opgepakt. Protesten tegen de staat ban beleg zijn bovendien niet toegestaan.
(El País)
 

Bookmark and Share


Terug