Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Staking legt openbare leven in Haïti plat

Datum : 12/06/2019
Land : Haïti

Staking legt openbare leven in Haïti plat

In Haïti zijn betogers de afgelopen twee dagen massaal de straat op gegaan. Het is al bijna een jaar onrustig in het Caribische land. De protesten hebben al twee premiers ten val gebracht en richten zich nu op het aftreden van president Jovenel Moïse. Deze wordt beschuldigd van corruptie. Zijn bedrijf Agritrans zou betrokken zijn bij het schandaal rond de Petrocaribe fondsen (gesubsidieerde olie uit Venezuela). Een recent rapport van de Haïtiaanse rekenkamer toont aan dat Agritrans meer dan USD 700.000 heeft ontvangen voor het aanleggen van wegen, terwijl het bedrijf vrijwel uitsluitend bananen verbouwt. Het rapport vermeldt dat in 2014 de Haïtiaanse overheid contracten tekende met twee bedrijven, waaronder Agritrans, voor hetzelfde wegenproject. Beide bedrijven bleken over identieke belastingregistratienummers te beschikken en dezelfde personeelsleden in dienst te hebben.

De afgelopen twee dagen legde een massale staking het land plat. De belangrijkste eis van de stakers is het aftreden van Moïse. Dit aftreden komt dichterbij nu ook twee belangrijke sectoren hun steun aan de president hebben teruggetrokken. De katholieke kerk, die tot voor kort nog aandrong op dialoog, heeft verklaard dat het tijd wordt dat nieuwe mannen en vrouwen het land gaan dienen. Volgens de bisschoppen zijn de president én het parlement onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. Ook de steun van de belangrijkste werkgeversorganisaties vermindert snel. De economische crisis verslechtert, evenals de onveiligheid. De afgelopen dagen zijn verschillende radiostations beklad en zijn journalisten aangevallen. Eén journalist, Pétion Rospide, is op straat doodgeschoten.

Er staan parlementsverkiezingen gepland voor oktober dit jaar. Maar of die een oplossing gaan brengen is de vraag.

Bron : Le Nouvelliste, France 24, The Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug