Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Standard & Poor's beoordeelt Curaçao negatief

Datum : 18/11/2012
Land : Curaçao

Standard & Poor's beoordeelt Curaçao negatief

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) beoordeelt de economische vooruitzichten van Curaçao negatief. Een negatieve outlook betekent dat de rating van Curaçao, die nu nog op A-/A-2 blijft staan, op korte termijn verlaagd wordt als Curaçao niet op tijd het begrotingsbeleid verbetert. 

De belangrijkste reden voor de negatieve beoordeling is de slechte balans van Curaçao door de verslechtering van de Curaçaose pensioen- en ziektekostenfondsen. De voormalige regering, onder leiding van Gerrit Schotte, is er niet in geslaagd om belangrijke wetgeving hieromtrent te implementeren, waaronder het verhogen van de pensioenleeftijd en het verhogen van de premies voor het AOW-fonds. Nederland gaf Curaçao in de zomer de opdracht zijn financiën op orde te krijgen. Dat gaat volgens het College Financieel Toezicht en S&P te langzaam. 

Nederland wil dat de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar gaat en dat de AOW-premie wordt verhoogd met 2 procent. Die maatregelen zijn volgens de kredietbeoordelaar hard nodig omdat Curaçao gemiddeld een oudere bevolking heeft en omdat er steeds minder werknemers zijn om de AOW te bekostigen voor de groeiende groep gepensioneerden.

S&P verwacht dat er begin 2013 een nieuwe regering gevormd zal zijn op Curaçao. Maar als dit langer duurt, of er komt een ‘onhandelbare’ coalitie van partijen waardoor maatregelen uitblijven, betekent dit niet veel goeds voor de begroting van Curaçao en het investeringsklimaat. De economische groei zal dan nog meer ondermijnd worden dan de afgelopen twee jaar. 

De A- rating zoals Curaçao die nu heeft, betekent volgens S&P dat het eiland een "sterk vermogen om de financiële verplichtingen na te komen heeft, maar heel gevoelig is voor ongunstige economische ontwikkelingen en veranderingen in de omstandigheden".

Bron : Amigoe, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug