Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Start bouw Braziliaanse nucleaire onderzeeër

Datum : 08/07/2012
Land : Brazilië

 Braziliaanse onderzoekers hebben in São Paulo samen met hun Franse partners de start van de bouw van de eerste Braziliaanse nucleaire onderzeeër gevierd. Brazilië investeert miljarden in dit project, dat vrijdag 6 juli officieel van start ging. Het ontwerp van de onderzeeër zal in minder dan drie jaar worden gemaakt door verschillende Braziliaanse groepen, de grootste daarvan is Odebrecht Defesa e Tecnologia. 

Als de plannen compleet zijn, zal men in 2016 kunnen beginnen aan de bouw van de onderzeeër. De bouw zal plaatsvinden in Itaguai, Rio de Janeiro. Men verwacht in 2021 of 2022 klaar te zijn, waarna nog veel testen moeten worden gedaan. Afhankelijk van deze testen zal de onderzeeër tussen 2023 en 2025 volledig operationeel zijn. De nucleaire onderzeeër zal volgens autoriteiten een snelle reactie op iedere mogelijke dreiging garanderen. Hierbij wordt ook de internationale positie van het land belangrijk geacht. 

Naast de nucleaire onderzeeër investeert Brazilië in verschillende normale onderzeeërs. Ook andere landen in Latijns Amerika hanteren dit beleid. Hugo Chávez, president van Venezuela, onderhandelde met Rusland over de koop van verschillende onderzeeërs, waarvan één nucleaire. Ook Argentinië is geinteresseerd in onderzeeërs en wil drie Duitse modellen uit de jaren zeventig vernieuwen. 

Bron : Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug