Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Steeds meer onstabiele banen in Latijns Amerika

Datum : 25/05/2019

Steeds meer onstabiele banen in Latijns Amerika

In Latijns Amerika neemt het aantal informele en onstabiele banen toe. Dat is een gevolg van de zwakke economische groei, zeggen de VN. Ze pleiten voor een betere regulering van digitale platformen.

Door de lage economische groei die in Latijns Amerika wordt voorspeld voor dit jaar, gemiddeld 1,3 procent, neemt de werkgelegenheid niet echt toe, zeggen de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied (Cepal) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), twee VN-instanties, in een nieuw rapport. De werkloosheid op stedelijk en nationaal niveau blijft gemiddeld respectievelijk rond 9,3 en 8,0 procent hangen.

Door de zwakke economische groei komen er vooral te weinig arbeidsplaatsen in loondienst bij. De nieuwe banen zijn van minder goede kwaliteit. Het gaat om bepaalde types van zelfstandige arbeid, meestal onstabiele banen. Beide VN-organisaties vrezen dat de informele arbeid zal blijven stijgen, enerzijds door de trage groei van het aantal betaalde banen, anderzijds door de informalisering van de bestaande banen in sommige landen. De arbeidssituatie zal dit jaar vooral verslechteren in landen die een economische crisis doormaken, zoals Argentinië, Nicaragua en Venezuela.

Zelfstandige arbeid was vorig jaar goed voor de helft van het aantal nieuwe banen in Latijns Amerika, loonarbeid slechts voor iets meer dan een derde (37 procent). Cepal en ILO spreken van een nieuwe achteruitgang van de gemiddelde arbeidskwaliteit in Latijns Amerika. SDG8, een van de duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN tegen 2030 willen halen, streeft naar duurzame, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen.

Bepaalde trends die een diepgaande impact hebben op de arbeidsmarkten, maken het steeds moeilijker die doelstelling te halen. Het gaat om versnelde vergrijzing, grote migratiestromen en de transitie naar duurzame productiestructuren. Ook technologische veranderingen hebben een grote invloed op de Latijns-Amerikaanse arbeidsmarkt, en die zal nog toenemen, voorspelt het rapport.

“Digitale platformen creëren nieuwe arbeidskansen, in zowel lokale als globale digitale markten”, zeggen Cepal-hoofd Alicia Bárcena en regionaal ILO-directeur Juan Hunt. “Maar in veel gevallen ontwikkelen de nieuwe vormen van werk zich buiten de bestaande regelgeving, zodat deze werknemers niet genieten van de arbeids- en sociale rechten die zijn vastgelegd in de desbetreffende wetgeving.”

Het rapport benadrukt dat digitale platformen verschillende vormen van werk creëren, vernieuwende banen, maar ook banen die lijken op vormen van werk die in de regio bekend zijn, zoals het dagloon- en thuiswerk. Een adequate regulering van deze nieuwe vormen van arbeid moet rekening houden met de specifieke kenmerken van die nieuwe banen, maar moeten tegelijkertijd kijken naar de richtlijnen die in het verleden zijn ontwikkeld over dit soort werk, zeggen Cepal en ILO.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug