Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Steekpartij tijdens pro-abortus demonstratie Chili

Datum : 02/08/2018
Land : Chili

Steekpartij tijdens pro-abortus demonstratie Chili

Woensdag 26 juli zijn drie jonge vrouwen gewond geraakt bij een vreedzame pro-abortus demonstratie in de Chileense hoofdstad Santiago toen ze door gemaskerde tegendemonstranten werden aangevallen. Ook een politieagent raakte gewond. Het gewelddadige incident heeft veel reacties opgeroepen in Chili.

In de meeste landen in Latijns Amerika is abortus strafbaar, met uitzondering van Uruguay en Cuba, maar de laatste tijd lijkt er iets meer ruimte te komen om abortus in ieder geval onder bepaalde omstandigheden toe te staan. Zo wordt er volgende maand door de Argentijnse Eerste Kamer gestemd over legalisering van abortus in de eerste veertien weken van de zwangerschap.

Tot voor kort kende Chili een van de meest strikte abortuswetgevingen. Maar tijdens de regering van Michelle Bachelet is de wetgeving zodanig aangepast dat abortus is toegestaan na een verkrachting, als het leven van de moeder gevaar loopt of wanneer de verwachting is dat de foetus niet levensvatbaar is. Veel voorvechtsters voor vrouwenrechten zijn bang dat de begin dit jaar aangetreden conservatieve opvolger van Bachelet, Sebastián Piñera, deze wet weer zal terugdraaien. Ze vrezen de invloed van aartsconservatieve politici als José Antonio Kast die met zijn onlangs opgerichte beweging Republikeinse Actie weer een totaalverbod op abortus wil.

Bachelet heeft de steekpartij scherp veroordeeld: “Dit soort bedreigingen tegenover sociale bewegingen roepen de zwaarste jaren van de dictatuur (1973 – 1990) in herinnering en zijn onacceptabel in een democratisch land.”

Een kleine, uiterst rechtse groepering, die bekend staat als de Sociaal-patriottische Beweging, claimt verantwoordelijk te zijn voor een tegendemonstratie tijdens de grote demonstratie, maar ontkent iedere betrokkenheid bij de steekpartij, volgens hen gepleegd door “anarcho-feministen”. Tot op dit moment zijn er geen arrestaties verricht.  De vrouwenrechtenactivisten zijn teleurgesteld over het uitblijven van reacties van de huidige regering op het incident.

Hoewel er regelmatig sprake is van botsingen tussen demonstranten en politie in Chili, is de aanval op demonstranten van woensdag 26 juli een uitzondering. Radiopresentatrice Natalia Valdebenito, die het nieuws over de steekpartij als eerste naar buiten bracht, zei in The Guardian: “We weten dat er georganiseerde groepen zijn die doelbewust de demonstratie verstoorden en kwaad deden. Maar de feministische beweging gaat door. Wij zijn verenigd en ze hebben geen idee van de kracht die dat geeft.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug