Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Steenkoolas zuivert afvalwater mijnen

Datum : 16/10/2012
Land : Brazilië

Steenkoolas zuivert afvalwater mijnen

De as van verbrande steenkool kan men gebruiken om zware metalen uit afvalwater van steenkoolmijnen te halen. Dat hebben Braziliaanse onderzoekers vastgesteld. De as van elektriciteitscentrales die op steenkool werken, "heeft de eigenschap dat ze zware metalen zoals mangaan vasthoudt", zegt onderzoeker Paulo Sérgio Soares van de Dienst voor Schone Technologieën van het Centrum voor Minerale Technologie, dat onder het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie valt.

Tot nog toe werd de as van elektriciteitscentrales altijd weggegooid of in de cementindustrie gebruikt. Nu kan ze worden ingezet om de ontginning van de steenkool schoner te maken, zegt Soares. "Al de vloeistof die tijdens het mijnbouwproces wordt gebruikt, raakt vervuild. In een eerste etappe krijgt ze een chemische behandeling. In de twee fase gebruiken we de as. Die vermindert de residuen tot een aanvaardbaar niveau, waarna de vloeistof terug naar het milieu kan."

Steenkool heeft een slechte reputatie. De uitstoot van steenkoolcentrales wordt medeverantwoordelijk geacht voor de stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer en zo voor de klimaatwijziging. Steenkool is zeer belangrijk voor de Braziliaanse economie. Het is veruit de grootste niet-hernieuwbare energiebron van het land.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug