Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Stemming over homohuwelijk in Uruguay uitgesteld

Datum : 27/12/2012
Land : Uruguay

Stemming over homohuwelijk in Uruguay uitgesteld

De Senaat van Uruguay heeft de stemming over legalisering van het homohuwelijk uitgesteld tot april. Dit wegens verzoeken tot verdere analyse van het wetsvoorstel. Deze  Marriage Equality Law was al op 11 december goedgekeurd door het Congres en geniet de steun van de regeringscoalitie.

De Senaat heeft besloten de stemming uit te stellen tot na het zomerreces in april, na verzoeken tot verdere discussie over het wetsvoorstel. Als de wet wordt aangenomen, is Uruguay, na Argentinië, het tweede land in Latijns Amerika waar het homohuwelijk is toegestaan.

Homogroepen hebben kritiek geuit op het uitstel en tientallen mensen protesteerden voor het Congresgebouw in hoofdstad Montevideo. “Vandaag is geen goede dag voor Uruguay, want wat op het spel staat, is de soort samenleving die we willen”, zei advocaat Michelle Suarez tegen persbureau Efe. Suarez, die grote delen van het wetsvoorstel schreef, zei dat het besluit van de Senaat “alleen tijdverspilling was, want er zou de komende vier maanden niets in het land veranderen.”

De regeringscoalitie, het Brede Front, dat een meerderheid heeft in zowel Congres als Senaat, gaf woensdag een verklaring uit waarin alle senatoren van de coalitiepartijen zeiden voor de wet te zullen stemmen. Maar “uit respect voor parlementaire minderheden” is het wetsvoorstel ter discussie gestuurd naar een commissie.  Dit besluit onderstreept de controverse die het wetsvoorstel in sommige delen van de Uruguyaanse maatschappij heeft opgeroepen. In de laatste jaren heeft Uruguay samenleven van mensen van dezelfde sekse goedgekeurd, mogen homostellen kinderen adopteren en kunnen homo’s deel uitmaken van het leger.

Buurland Argentinië heeft het homohuwelijk in 2010 gelegaliseerd. Homohuwelijken zijn ook toegestaan in Mexico-Stad sinds 2009.  In mei stemde het Braziliaanse Hooggerechtshof met grote meerderheid voor het toekennen van gelijke rechten aan stellen van dezelfde sekse en aan getrouwde heterostellen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug